Duurzame en flexibele verpakkingslijnen in de drankenindustrie

Sun Dec 22 2024

12 22

Duurzame en flexibele verpakkingslijnen in de drankenindustrie

04/06/2008

Door Bart Driessen

Tijdens de laatste Empack in Utrecht kwam ik in aanraking met SEW-Eurodrive. Niet echt bekend als echte verpakkingsspecialist. Maar toch actief in deze markt. En ook innovatief wat betreft duurzaamheid en flexibiliteit.

 


     

Als voorbeeld werd ik gewezen op een compleet nieuwe inrichting van verpakkingslijnen is bij Coca-Cola in Wenen. De lijn waar het om gaat is een complete vullijn voor petflessen in groottes van 0,2 tot 2 liter. Om energie te besparen en CO2-emissie te reduceren is de gehele lijn vernieuwd. Dus van shrinkpacker tot en met pelletiseer-installatie.

Energie systematisch aanpakken

Een belangrijk onderdeel bij de uitvoering van het energieproject is het systematisch meten van het energieverbruik; vooraf, tijdens en na voltooiing. Immers zonder energiedata is het praktisch onmogelijk het rendement vast te stellen van energieprojecten. Coca-Cola heeft dat onderdeel voor energiemonitoring overgedragen aan Wien Energie, een Weense energiebedrijf, dat beschikt over de noodzakelijke expertise op dat gebied. De uitslagen van deze energiemonitoring waren aanzienlijk. Na vernieuwing van de verpakkingslijn bleek het totale energieverbruik van die lijn 75% minder te zijn dan daarvoor. Deze besparing was terug te voeren op het consequente installatie van 40 nieuwe Movigear-aandrijvingen. Deze aandrijvingen worden gestuurd met SNI-techniek (Single Line Network Installation) zodat het toerental van de motoren geoptimaliseerd wordt. Maar ook zoiets als een automatische stop in geval van vertraging wordt daarmee geregeld. Single Line Network Installation betekent dat zowel voeding als data door een en de zelfde standaardkabel worden geleid. Het voordeel daarvan staat los van het energievoordeel, maar moet toch gemeld worden. Want door de vervanging va twee kabels door een kabel bespaart de SNI-techniek op veel werkuren voor het monteren van kabel, en veel componenten zijn niet meer nodig omdat nu alles in een wordt uitgevoerd. Maar minstens zo belangrijk is natuurlijk de energiebesparing. En het besparen op elektriciteit betekent ook vermindering van CO2. In het geval van de verpakkingslijn kon Coca-Cola al een CO2-reductie melden van 41.000 kilo per jaar.

Uitbreiding

Na de succesvolle vernieuwing van de vullijn heeft Coca-Cola besloten nog meer lijnen te voorzien van Movigear-aandrijvingen. Op dit moment zijn er meer dan 200 aandrijvingen in combinatie met SNI geïnstalleerd. Behalve verpakkingslijnen zijn er bij Coca-Cola nu ook transportbanden voor flessen en verpakkingsmateriaal aangepakt. Als extra voordeel daarvan wordt het transport van verpakkingsmateriaal stukken duurzamer en tegen minder kosten uitgevoerd.

Snel wisselen

Een ander aspect van verpakkingsmachines is tegenwoordig de snelheid en het gemak waarmee verpakkingsmiddelen gewisseld moeten worden. De drankenindustrie zoekt naar oplossingen die dit mogelijk maken. De achtergrond van die ontwikkeling is natuurlijk de internationale concurrentie die nooit stil staat. De industrie zoekt dus naar machines die heel snel kunnen wisselen van verpakking. Dat betekent om kunnen gaan met flessen, glazen, dozen enzovoort. En dat ook nog in verschillende formaten. Een tweede eis is dat het wisselen van verpakkingsmateriaal ook gemakkelijk gaat. En tegelijk moet dat soort machines ook nog eens storingsvrij werken. Een pakket eisen dus waar je u tegen zegt. Het antwoord dat SEW op deze uitdaging geeft, bestaat uit zijn bekende ‘Baukastensystem’, het modulaire componentensysteem dat in alle producten van dit bedrijf gebruikt wordt.

Innoverende machinebouwer

Een van de innoverende machinebouwers in deze branche is BMS (BMS Maschinenfabrik GmbH, Pfatter). Dit bedrijf bouwt onder meer voor brouwerijen pelletiseerinrichtingen en verschillende verpakkingsmachines die aan de nieuwste eisen voldoen. Maar ook machines voor het in- en uitpakken en sorteren van allerlei kratten, dozen en trays behoren tot het programma van BMS. Een belangrijke ontwikkeling is de bouw van klantspecifieke, flexibele, curve-gestuurde verpakkingsmachines en portalen voor kleine en middelgrote applicaties. Typisch voor deze trend is het grote aantal verschillende concepten die niet alleen moeten voldoen aan eisen wat betreft tempo en betrouwbaarheid. Het wisselen en ombouwen van machines vanwege het wisselen van producten is voor MBS geen probleem. Tegelijk gaat het ook om een maximaal behoud van de verpakking zelf en de mogelijkheid om deze zo hoog mogelijk te kunnen stapelen. Een behoorlijk pakket van eisen. Voor de aandrijftechniek van al deze machines maakt BMS gebruik van SEW hun argumenten hiervoor zijn flexibiliteit, precisie en bestendigheid.

Producten voor verpakkingsoplossingen

De producten die SEW hiervoor biedt, variëren van pelletiseer- en verpakkingsonderdelen tot en met complete systemen voor transport via hangbanen en werkvloeren. Voor de complete transportsystemen heeft SEW Maxolution ontwikkeld dat bestaat uit onderdelen zoals Momtrans voor draadloos energieoverdracht, Mompro voor besturing van voertuigen en draadloos communiceren. Voor pelletiseren en verpakken biedt SEW Mom-plc, besturing voor motion control, software voor pelletiseren en verpakken, Momdrive frequentieregelaars en Momaxis voor meerassige servodrives, SEW servomotoren, Momgear aan- en afvoerbanden en Varolution in- en uitpakkers.