Beschermen brengt nieuwe businessmodellen

Thu Dec 26 2024

12 26

Beschermen brengt nieuwe businessmodellen

18/07/2022

Door Liam van koert

Steeds meer machines en dus ook robots hebben een hele berg software aan boord. Dit brengt tal van nieuwe mogelijkheden, maar ook risico’s. Om deze het hoofd te bieden ontwikkelde software beveiliger Wibu Systems Code Meter. Het OS-onafhankelijke encryptieplatform kunnen klanten inzetten voor cyber security, licentiebeheer en fysieke authenticatie voor toegangsbeheer of het valideren van reserveonderdelen.


     

“Software is vandaag de dag overal. Dat betekent dat ook onze code meter oplossing op heel veel verschillende plekken te vinden is”, zegt Rüdiger Kügler van Wibu Systems. De bescheiden hoekstand op de Hannover Messe 2022 doet misschien anders vermoeden, maar ook in de industrie reken tal van grote automatiseerders op een “Code Meter inside”. 

Licentiebeheer

Een van de veel voorkomende situaties waar je encryptie kunt inzetten om gebruikerslicenties te beheren is een proefperiode voor software. Kügler: “Iedereen heeft wel eens een proefversie van software gedownload en geprobeerd. Een dergelijke proefversie heeft dan beperkte functionaliteit of is beperkt voor een aantal sessies of tijdsduur. Wanneer de software vervolgens wordt aangeschaft worden de beperkingen opgeheven. Het zal niemand verbazen dat dit openzetten volledig automatisch gebeurt en er geen nieuwe software geïnstalleerd hoeft te worden. De volledige functionaliteit zat al in het origineel.

Een recent voorbeeld van een klant die hiervoor onze oplossing gebruikt is ArtiMinds. Zij maken software om tal van robots in uiteenlopende toepassingen te simuleren en hiervoor vervolgens de besturingscode te genereren.  Dankzij code meter kunnen zij niet alleen rechten toekennen voor wat betreft tot welke robotfabrikaten de gebruiker toegang heeft, maar ook de toegang tot bepaalde tools – denk aan vision – of bepaalde applicatie specifieke functies vrij te geven.

Een andere minder bekende, maar in opmars zijnde vorm van licentie gebruik is het ‘pay per use’ verdienmodel. Mooi voorbeeld hiervan is een klant die röntgenapparatuur voor ziekenhuizen levert. Voor veel ziekenhuizen is de aanschaf hiervan te duur. Maar dankzij Code Meter kunnen zij net als bij kopieermachines per gemaakte foto afrekenen.”

Reserveonderdelen printen

Een sterke in opmars zijnde tak van sport waar Wibu Systems actief is, is de 3D-print markt. Ook hier speelt software een belangrijke rol. Spiegelhalter: “Wanneer je een onderdeel wilt laten printen worden moeten er 3D modellen worden uitgewisseld. Dit kunnen CAD modellen zijn of de geslicete modellen die de 3D printer nodig heeft om te printen. Vaak bevatten deze modellen veel concurrentiegevoelige informatie die bedrijven niet willen dat deze op straat komen te liggen. Op het beschikbaar stellen van modellen om bijvoorbeeld een reserveonderdeel te printen zijn zij dan ook niet zo happig. Met Code Meter is het mogelijk deze modellen te beveiligen tegen oneigenlijk gebruik en intellectueel eigendom te beschermen.”

Een mooi recent voorbeeld is dat van Daimler Truck. Zij gebruikte Code Meter om hun modellen beveiligd aan bustransportbedrijven aan te bieden via een nieuwe online service organisatie die zij Omniplus noemen. Kügler: “Door Daimler klanten rechtstreeks online toegang te geven tot een webshop met digitale modellen van spare pats die zij zelf kunnen printen wordt enorm op logistieke kosten en doorlooptijden bespaard. Helemaal wanneer je dit voor een groot aantal onderdelen diet en het spare parts magazijn hierdoor digitaal wordt.

Dit klinkt als laaghangend fruit – het 3D printen van functionele reserveonderdelen is technisch gezien al langere tijd mogelijk – maar er waren haken en ogen. Wil je digitale after sales namelijk in een  nieuw businessmodel kunnen borgen, dan is een belangrijke voorwaarde dat de modellen binnen de webshop blijven en de digitale reserveonderdelen niet op straat komen te liggen. Dat heeft uiteraard financiële redenen, maar ook kwaliteitsborging speelt hier belangrijke een rol. Wil je namelijk dat ook reserveonderdelen binnen de garantiebepalingen vallen, dan moet je op zijn minst zeker stellen dat ze met de juiste instellingen op de juiste printer worden geprint.

Dankzij encryptie met Code Meter kan aan beide voorwaarden worden voldaan. Geautoriseerd toegang tot de modellen zorgt er ervoor deze alleen in de webshop staan en niet gedownload worden. Heb je als touring coach operator 100 reserveonderdelen besteld? Dan kan krijgt een daartoe geautoriseerde printer 100 keer toegang tot het juiste bestand. Er wordt niets lokaal opgeslagen en Daimler Truck behoudt de volledige regie over het versiebeheer én de eisen die aan de printers worden gesteld.”

Flexibel dankzij één technologie

“Kort door de bocht hebben we voor Code Meter encryptie een paar smaken” legt Kügler uit. “Zo kan je kiezen een fysieke dongel, kunnen we een beveiligde container op bestandniveau maken en is er een cloud container. Uiteraard kan je je ook kiezen voor een mix van deze technologieën. Tot slot maakt het voor onze encryptietechnologie ook niet uit wat het onderliggende besturingssysteem is. Het werkt even goed op Windows als op Linix of OSX. Dit is waar we ons onderscheiden van andere encryptie-aanbieders en is de reden dat in zoveel verschillende toepassingen te vinden zijn.

Door de encryptie op zo’n  hoog abstractieniveau af te handelen, kunnen klanten Code Meter probleemloos in hun bestaande processen integreren. Ook zitten zie hierdoor niet aan een bepaald licentiemodel vast. Willen ze van een maandelijks abonnement naar pay per use voor hun software? Geen probleem. Willen ze servicemedewerkers voor een bepaald tijdslot toegang verschaffen tot een bepaald deel van een machine? Ook dat kan. Zolang toegang via software in een licentiemodel te vangen is, zorgt Code Meter voor de rest.”