Een zacht begin is het halve werk

Mon May 29 2023

05 29

Een zacht begin is het halve werk

18/06/2015

Door Liam van Koert

In Hannover is energie een van de grote toverwoorden. Eaton is er een van de weinige tovenaars die het hele spectrum van laag- tot hoogspanning laat zien. Vragen we ze naar hun pronkstuk, dan blijven ze bescheiden. In het spotlicht staat de eenvoudige PowerXL DE1 softstarter. Deze heeft precies genoeg functionaliteit om al het laaghangend besparingsfruit te oogsten.


     

We hadden het al vaker gehoord. En Guido Kerzmann van Eaton onderschrijft het volledig: IE-classificering van motoren is nuttig. Maar het gaat natuurlijk om het gehele systeem. Bij Eaton kunnen ze er boeken over schrijven, en dat hebben ze gedaan ook.  “We zijn als een van de grotere producent van energieproducten nauw betrokken bij de ErP Directive”, licht hij de Eaton-expertise toe. “We willen onze energie-expertise namelijk graag delen. Slimme producten ontwikkelen is maar het halve werk. Je moet er ook voor zorgen dat ze goed worden gebruikt.“

Regeldilemma
Een voorbeeld werkt verhelderend.  “Je  kan flow met een klep regelen”, zegt hij terwijl hij een P&ID-tje op een papiertje begint te krabbelen. “Gewoon de leiding op druk houden door op vollast te draaien om deze vervolgens te knijpen voor het gewenste debiet. Nog heel veel installaties werken op deze manier, al is het niet echt efficiënt. Ook niet met een IE4 motor. Beter is het om de pomp iets minder hard te laten draaien. Dat spaart energie en een klep. Je hebt dan wel wat nodig om de pompmotor te regelen. Een frequentieregelaar? Die is prijzig en best ingewikkeld. Helemaal als er ook nog PLC’s aan te pas moeten komen.”

Vier standen in één kastje
Kerzmann tovert een klein wit blauw kastje boven de tafel. Het heeft een paar aansluitingen voor kabels, wat schroefjes, maar geen display.  “Kijk, dit is de PowerXL DE1. In feite is het een kruising van een softstarter met een frequentieregelaar. Je kan met deze schroefjes namelijk 4 draaisnelheden instellen, wat voor heel veel toepassingen meer dan genoeg is. Het grote voordeel? Iedere installateur kan hem in een handomdraai instellen. Bovendien is hij compact en zorgt dat de motor wordt beschermd tegen overbelasting of kortsluiting.” De PowerXL DE1 is verkrijgbaar in een 2,2 kW 230V en een 7,5 kW 400 V variant. En omdat het installeren zo gemakkelijk is, is hij volgens Kerzmann in Nederland gewoon te krijgen via de groothandel.