Lapp kabels met Noord-Amerikaanse goedkeuring

Mon Aug 08 2022

08 08

Lapp kabels met Noord-Amerikaanse goedkeuring

02/02/2018

Door Liam van Koert

Het vinden van de juiste kabels die ook In Amerika zijn toegestaan, is soms een flinke puzzel. Helemaal als het speciale kabels betreft. Want hoewel er technisch prima in orde, kan het ontbreken van het juiste certificaat tot grote onkosten leiden. Lapp helpt de exporterende machinebouwers een handje. Het bedrijf introduceert de ÖLFLEX CHAIN TM, speciaal voor gebruik in kabelrupsen, en de ÖLFLEX SERVO 7TCE, een servokabel voor lange afstanden.  Beide kabels hebben een TC-ER rating voor gebruik in open kabelgoten. 


     

 

// Factory Facts //

  • TC-ER rating is verplicht in Noord Amerikaanse voor kabels in open goten
  • Lapp introduceert kabel voor kabelrups met TC-ER
  • Ook servokabel voor lange afstanden krijgt TC-ER

 

Hoe zat het ook al weer met exporteren naar de andere kant van de Atlantische oceaan? Net als hier, moeten machines aan de regeltjes voldoen. Voor wat betreft elektrische zaken worden in Europa de regeltjes bepaald door de IEC, in America door NEC- en in Canada door de CSA. Grote verschil zit hem vooral in de historisch gegroeide focus op elektrische gevaren. Kort door de bocht: waar men in Europa bang is voor elektrocutie door aanraking, staan de Amerikaanse normen meer in het teken van brandveiligheid. Het is de reden waarom kabels in Amerika soms nog steeds in metalen buizen worden weggewerkt.

 

UL-Listed versus UL Recognised

Om zeker te weten dat machines en hun componenten aan de regels voldoen kan men machines en hun onderdelen laten keuren en certificeren. Afhankelijk van waar de machine terecht komt kan men kiezen voor een UL (VS), CSA (Canada) of het gecombineerde keurmerk cULus.  Ook is er een onderscheid tussen UL Listed en UL Recognised. Listed producten zijn UL getest en goedbevonden, Recognised producten moeten eerst op de juiste manier worden ingebouwd, voordat het eindproduct door UL getest kan worden een UL listing kan krijgen.

 

UL CSA

Het belang van de juiste stempels

Veel machinebouwers kiezen ervoor alle stempeltjes te verzamelen, aangezien de inbedrijfname van een machine altijd moet worden goedgekeurd door een Authority Having Jurisdiction (AHJ). In het geval van een minderbevolkte regio kan dat zo maar de lokale Fire Marshall of Sheriff zijn. Deze zal door gebrek aan expertise (terecht) vooral controleren op de juiste stickers, certificaten en typeplaatjes. Kloppen die niet, dan wordt de machine ter plekke afgekeurd. De machine kan in dit geval ter plekke worden aangepast door een Amerikaanse partij, of mag terug naar Europa om het opnieuw te proberen. Beide opties kunnen aardig in de papieren lopen.

 

Voordelen van een TC-ER rating

Een van de stempels die exporterende Europese machinebouwers veel voordelen biedt,  is een TC-ER rating. TC-ER staat voor Tray Cable Exposed Run wat kort door de bocht inhoud dat ze in open kabelgoten gebruikt mogen worden. Preciezer:  TC-ER-kabels kunnen worden gebruikt in een ‘Industrial Platform’ (IP) volgens NFPA79 (elektrische uitrusting van machines) én in zogenoemde ‘Industrial Infrastructure’ (II) volgens NFPA70 (installatierichtlijnen in gebouwen). Dit betekent dat ze dus niet alleen in de machine gebruikt kunnen worden, maar ook daarbuiten. En aangezien het in de praktijk het nogal eens voor komt dat er ook kabels gelegd moeten worden tussen machines of naar de machine toe, is een TC-ER rating geen overbodige luxe. Het kabel aanbod met een dergelijke rating is echter beperkt. Het zijn met name de eenvoudige kabels die je met TC-ER kunt kopen.

chain 

 

ÖLFLEX CHAIN TM

Omdat niemand zit te wachten op een verschillende kabel voor elke regio, heeft Lapp al een tijdje verschillende multi-approval kabels in haar portfolio. Sinds kort zijn daar ook een kabels met TC-ER rating aan toegevoegd. Een daarvan is de ÖLFLEXK CHAIN TM. Deze stuurstroomkabel is  geschikt voor grote lengtes en flinke acceleraties. Hij kan daarom worden gebruikt is diverse dynamische machines, lineaire robots of handlingsystemen, of zelf voor windmolens als ‘tray cable’.  Dit laatste is kan dus omdat de kabel niet alleen een UL Listing heeft voor MTW (Machine Tool Wire), maar ook ook een TC-ER rating.  Bovendien is  de ÖLFLEXK CHAIN TM geschikt voor toepassingen van 600 tot 1000 volt.

Hoe Lapp dit voor elkaar heeft gekregen? Ten eerste bestaat de kern uit fijn koper (geleidingsklasse 6). De speciale wikkeltechnologie maakt de kabel zeer flexibel:  tot 5 miljoen buigcycli en een kabeltorsie van +/- 150° per meter zijn geen probleem. De afgeschermde CY versie met een vertind koper vlechtwerk biedt bovendien bescherming tegen elektromagnetische interferentie. De buitenste mantel bestaat uit een speciaal thermoplastisch polymeer. Hierdoor is de kabel bestand tegen smeermiddelen op basis van olie (UL Oil Res I/II) en andere chemicaliën.  Tot slot is de ÖLFLEXK CHAIN TM zeer vlambestendig (CSA FT4), geschikt voor temperaturen van -40 tot +90 °C en bestand tegen UV.

servo

 

ÖLFLEX® SERVO 7TCE

Een tweede type kabel waarvoor Lapp een TC-ER rating heeft verworven, is een hoogwaardige servokabel. Probleem met servokabels is dat ze normaliter een stuk minder presteren bij grotere lengtes. Dat geldt gelukkig niet voor de ÖLFLEX SERVO 7TCE. Deze servokabel heeft een extra lage capaciteit en demping dankzij een met XPLE (polyethyleen) geïsoleerde kern. Hierdoor kunnen veel grotere afstanden (zo’n 40 procent) worden overbrugd. En door zijn TC-ER rating kan hij nu dus ook in Noord Amerika worden gebruikt als motor en regelaar ver uit elkaar staan en de kabel ‘exposed’ in een kabelgoot gelegd wordt.
Overigens zit het ook met de buitenmantel van de ÖLFLEX SERVO 7TCE wel snor. Deze is gemaakt van een speciaal brandveilig, UV en oliebestendig thermoplastisch elastomeer en uiteraard voorzien van alle andere kabelstempeltjes die Europa en Noord Amerika rijk zijn.