Cobotica is teamwork

Mon Dec 23 2024

12 23

Cobotica is teamwork

25/10/2016

Door Liam van Koert

Wie aan Industrie 4.0 denkt, denkt in eerste instantie aan de grote Duitse namen. Maar ook de Japanners blijken goed gepositioneerd, getuige het uitgebreide 4.0-aanbod van Omron.  Servosystemen, besturingen, HMI’s,  I/O, veiligheidscomponenten, sensoren, schakelmateriaal, software, vision, en robots. Ook Omron biedt het aan. Tel daar bij een zeer sterke lean-traditie.


     

Met honderdjarige jubilea van grote automatiseerders is Omron een relatief jonge partij. Opgericht in 1993 heeft het nu 39.000 mensen in dienst en is het in 110 landen actief. Verklaring voor dit succes? Bakermat Japan heeft een sterke automobielindustrie heeft  die geregeld bij Omron aanklopt. De kwaliteitslat ligt dus hoog en Omron blijft aan de roep van deze vooruitstrevende sector voldoen. Door DeviceNet voor IO Link en EtherCAT te verruilen bijvoorbeeld, nadat Toyota besloot hier volledig op te standaardiseren.

Tracking en tracing

Natuurlijk is de automotive al lang niet meer de enige sector waar Omron haar pijlen op richt. Zo is ook de food een tak van sport waar het bedrijf denkt veel waarde toe te kunnen voegen. Met honderd procent tracking en tracing bijvoorbeeld. Helemaal nu de regels met de Food Safety Modernisation Act door de FDA flink zijn aangescherpt, is dit een hot topic voor bedrijven die voedsel naar Amerika exporteren. En ook zonder fantasie is het niet moeilijk om je voor te stellen, dat wie tracking & tracing tot op productniveau in de hele keten goed voor elkaar heeft, een flinke 4.0-stap heeft gezet. Omron levert op dit gebied alles wat je maar kan bedenken. Labelprinters, 1D en 2D scanners, complete visionsystemen en zelfs apparatuur voor braille, iets wat in de farma dan weer erg belangrijk is. Ook alle software om tracking & tracing stevig in de productie en processen te embedden heeft het in haar portfolio.

Samenwerken met robots

Vorig jaar nam Omron de Amerikaanse Adept over. Deze Amerikaanse robotfabrikant die vooral bekend werd met haar zeer snelle delta- (Hornet) en scararobots (Cobra), maakt ook 6-assige articulated robots (Viper) en mobiele AG-platformen. Met het in huis hebben van zowel een stevig IA-ecosysteem als robotica is het een van de weinige spelers in de markt die het complete plaatje uit één hand kan aanbieden. Maar waar veel robotbedrijven zo snel mogelijk cobots introduceren om aan de nieuwste 4.0-trend te voldoen, pakt Omron het anders aan. De aanpak wordt misschien nog wel het beste geïllustreerd door een demo die onlangs op de Hannover Messe te zien was. Hier was er de mogelijkheid met een deltarobot te tafeltennissen. Let wel: met en niet tegen. Het was de bedoeling een zo’n lang mogelijke rally aan te gaan. Waar de mens rekening dient te houden met de mogelijkheden en beperkingen van de robot, leert de robot op zijn beurt van zijn medespeler en past zijn spel hier op aan. Volgens Omron worden cobot en menselijke collega alleen zo een echt team dat de som der delen overstijgt.