Duurzaam stoken met nieuwe stadsverwarming Purmerend

Thu Mar 28 2024

03 28

Duurzaam stoken met nieuwe stadsverwarming Purmerend

31/08/2015

Door Bart Driessen

Sinds de zomer van 2014 gebruiken 65.000 mensen in Purmerend - 75% van de bevolking - verwarming en warm water van de BioWarmteCentrale de Purmer in Purmerend. Deze duurzame stadsverwarming draait uitsluitend op houtsnippers, en voegt geen CO2 toe aan de atmosfeer. Alleen in extreme situaties worden er twee hulpcentrales bijgezet die wél op aardgas gestookt worden. Maar sinds de start een jaar geleden heeft decentrale alleen op houtsnippers gedraaid.


     

Sneller of langzamer

De techniek achter de BioWarmteCentrale is vooral een kwestie van slim meten en regelen: de centrale mag niet minder, maar ook niet meer warm water aanbieden dan op dat moment nodig is. Kamphuis: “We hebben hier een vraaggestuurde centrale. In een jaar tijd verbranden we hier 100.000 ton houtsnippers van Staatsbosbeheer. We gaan daar heel zuinig mee om. Vraaggestuurd werken betekent dat we bijna geen warm water bufferen. Het stoken bestaat voor een groot deel uit een voortdurend meten en sturen van de hoeveelheden brandstof en lucht. Onze afnemers mogen natuurlijk niets merken van pieken en dalen in de productie. In de centrale zelf kun je de regeltechniek herkennen aan de werking van de pompen. Ongeveer 50 Danfoss VLT frequentieregelaars zorgen er voor dat de pompen sneller of juist langzamer moeten draaien. Op die manier maken we optimaal gebruik van onze brandstof.”

 

Efficiënt omgaan met stroom

Duurzaamheid binnen de BioWarmteCentrale is ook een kwestie van efficiënt omgaan met de benodigde stroom voor pompen en ventilatoren. “De elektronica in de regelaars zorgt er voor dat onze pompen en ventilatoren op de meest efficiënte snelheid draaien zodat er zo min mogelijk stroom wordt verbruikt. De VLT AQUA Drives bepalen namelijk zelf het optimale werkpunt voor de pompen. Dat is voor ons belangrijk omdat ook het stroomverbruik van de centrale zelf meetelt als het gaat om duurzaamheid. Doorslaggevend voor onze keuze voor Danfoss waren behalve het rendement het bedieningsgemak en de 24/7 service. Voor een centrale als deze is optimale beschikbaarheid natuurlijk absoluut vereist.”

 

Cor Kamphuis, asset manager BioWarmteCentrale Purmerend: “Nu al blijkt dat we veel duurzamer stoken dan verwacht.”