Je machine binnen twee minuten in de cloud

Tue Jan 14 2025

01 14

Je machine binnen twee minuten in de cloud

15/12/2016

Door Liam van Koert

IXON groeit hard. Zo hard zelfs dat het besloot dit jaar naar de SPS in Neurenberg af te reizen. Hier kon hun remote oplossing voor machinebouwers op veel interesse rekenen. Volgens  Niels Heijnen heeft dit te maken drie onderscheidende dingen.  De IXrouter en het cloudgebaseerde IXplatform zijn veelzijdig, laagdrempelig en betaalbaar.


     

 

Ooit was IXON een systeemintegrator van complexe machines en productiesystemen. Voor wat er niet was schreven ze hun eigen software en zo nodig ontwikkelden ze zelfs hun eigen printplaten. Ook na de oplevering stond IXON hun klanten bij met raad en daad. Waren er problemen tijdens de productie? Dan was IXON snel ter plekke om de storing op te lossen.

Zelf eerste gebruiker

Volgens Niels Heijnen, product manager bij IXON, was het deze combinatie van kennis en activiteiten die aanleiding gaf voor de ontwikkeling van de IXrouter en het IXplatform. “Hoe goed je een machine ook bouwt, storingen zijn onvermijdelijk. Maar het op locatie oplossen kost veel tijd. We wilden enkele jaren geleden daarom op afstand op machines kunnen inloggen om ze te monitoren. En omdat we niets vonden wat aan onze wensen voldeed, maakten we het zelf.” De IXON oplossing – een router die PLC’s veilig met de cloud verbindt en een webomgeving waar de plc-data met enkele klikken aan dashboards wordt gekoppeld – bleek een hit. Door mond-tot-mondreclame werd de vraag in twee jaar tijd zo groot dat IXON besloot zich volledig op remote services te richten. Inmiddels draaien er duizenden systemen wereldwijd.

 

Laagdrempelig en veelzijdig

Nu is ‘remote’ en ‘cloud’ niet nieuw. Dus wat maakte de IXrouter en het IXplatform zo populair bij machinebouwers? “Dat is echt de laagdrempeligheid”, weet Heijnen. “Ja, er zijn producten waarmee je snel een veilige VPN verbinding met een machine opzet. Maar de combinatie met een cloudplatform waarop je rolgebaseerd met dashboards aan de slag kan, dat kom je niet veel tegen. En zeker niet zo gebruikersvriendelijk, veelzijdig en betaalbaar als het onze.”  Gedurfde woorden die een kleine demonstratie vereisen van de functionaliteit zoals die begin 2017 beschikbaar zal zijn. “Wanneer we de PLC aan de IXrouter hebben gekoppeld en de router aan het internet, dan zet de router automatisch een VPN verbinding op met onze hoofdserver in Amsterdam. Dit hebben we in dit geval lokaal gesimuleerd – het internet op beurzen is nooit om over naar huis te schrijven -  maar dit neemt normaliter niet meer dan twee minuten in beslag. Vervolgens loggen we in met ons nieuwe account en selecteren we middels welk protocol er met de PLC gecommuniceerd wordt en welke variabelen we willen binnenhalen. Dit kan bijvoorbeeld een alarm zijn, waarbij we het IXplatform gebruiken voor het sturen van een pushbericht. Maar het kunnen ook variabelen zijn die realtime informatie geven over ‘gezondheid’ van de machine of over OEE. Deze koppel je vervolgens aan grafiekjes, taartdiagrammen of metertjes en klaar is kees. Hierbij kan je ook aangeven wie wat mag zien, zodat de machinebouwer en eindgebruiker samen kunnen werken aan productieoptimalisatie, zonder dat concurrentiegevoelige informatie wordt gedeeld. En omdat alles webbased is, zijn systeemupdates niet nodig en is alles via een app ook op een tablet of telefoon te bekijken.”

 

Business model

Bij laagdrempelig gebruik hoort volgens Heijnen ook een laagdrempelig businessmodel. In plaats van het veel voorkomende abonnement op clouddiensten, betaal je bij IXON daarom een eenmalig bedrag per router. Voor de ethernet variant is dit 450 euro, voor de 3G variant 540 euro. Vervolgens is de router gedurende zijn hele levensduur online.  Voor de kosten hoef je het dus niet te laten. Deze heb je na één storing terugverdient, helemaal omdat het aantal PLC’s dat je mag koppelen onbeperkt is.  Maar het bedenken van nieuwe business modellen is volgens Heijnen vooral van toepassing op hun klanten. “Je ziet dat service en performance gedurende de levenscyclus een steeds belangrijker onderdeel worden van de propositie van machinebouwers. Zo hebben we al klanten die het IXplatform gebruiken voor een ‘pay per use’ model. Je betaalt dan niet voor de machine, maar voor het aantal gedraaide uren of geproduceerde producten.”

 

SPS overwegingen

Tot slot de vraag wat IXON beweegt als een van de weinige Nederlandse bedrijven naar Neurenberg af te reizen. Heijnen: “We willen nog meer internationaal groeien. Dat doen we al via onze klanten die veel van hun machines exporteren, maar dat proberen we nu ook door ons op internationale beurzen te profileren.  De SPS hiervoor natuurlijk een beurs bij uitstek. Niet alleen om nieuwe internationale klanten te vinden, maar ook om de relatie met internationale partners te onderhouden. Iedereen staat er zoals je ongetwijfeld hebt gezien. “