Rockwell en Comau samen in integratie

Mon May 29 2023

05 29

Rockwell en Comau samen in integratie

22/04/2021

Door Ad Spijkers

Samenwerking biedt industriële klanten eenvoudigere, slimmere en productievere manieren om robottoepassingen te ontwerpen, in te zetten en te beheren


     

Rockwell Automation (VS) en Comau (I) gaan hun krachten bundelen om bedrijven wereldwijd essentiële hulpmiddelen te bieden om de efficiëntie van de productie te maximaliseren door middel van uniforme robotbesturingsoplossingen. Rockwell heeft een eigen vestiging in Capelle aan den IJssel, Comau wordt in Nederland vertegenwoordigd door Benelux Robotics in Geldermalsen.

Volgens Rockwell zijn industriële bedrijven op zoek naar efficiënte manieren om robotica in hun operaties te integreren voor procesoptimalisatie en wendbaarheid. Samenwerking met Comau zal het programmeren en het life cycle management vereenvoudigen, waardoor de 'time to value' voor klanten wordt versneld.

Het is de bredere strategie van Rockwell om industriële bedrijven te helpen tijd te besparen en prestaties te verbeteren met uniforme robotbesturing. Dit levert uiteindelijk op lange termijn waarde oplevert voor die bedrijven. Het gezamenlijke ontwikkelings- en verkoopmodel biedt de klanten van beide bedrijven een uniform robotbesturingsproduct. Volgens Comau bieden haar expertise op het gebied van robotica en industriële automatisering en de wereldwijde capaciteiten en ervaring van Rockwell Automation bieden klanten de incrementele waarde van een geïntegreerde robotoplossing.

Eén programmeeromgeving

Ingenieurs kunnen nu hun hele machine in één omgeving programmeren, inclusief de robotarmen van Comau. Deze worden rechtstreeks aangestuurd via de op Logix gebaseerde controllers van Rockwell Automation. De Studio 5000 ontwerpsoftware voor automatiseringssystemen van Rockwell biedt verlichting van de tijdrovende en vaak moeilijke taak om de van oudsher gescheiden machinebesturing en robotsystemen op elkaar af te stemmen met behulp van twee verschillende softwaretools.

Machinebouwers, systeemintegrators en anderen zullen daardoor efficiënter kunnen ontwikkelen en implementeren. Dit is mogelijk dankzij het gebruik van digitale engineeringtools zoals de Emulate 3D digital twin software van Rockwell, waarmee digitale modellen van productielijnen kunnen worden gemaakt. Ook kan automatisch machinebesturingscode worden gegenereerd en zijn mogelijkheden voor Comau robots ingebouwd.

Klantvoordelen

De gecombineerde oplossingen van Rockwell en Comau zullen ook voordelen bieden die verder gaan dan verbeterde integratie. Eindgebruikers kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van analyse- en digital twin tools om meer inzicht te krijgen in machineprestaties en mogelijke productieoptimalisatie. Ze kunnen ook veiligheids- en beveiligingsoplossingen gebruiken om bedrijfsrisico's te verminderen.

Operators die de FactoryTalk softwaresuite van Rockwell gebruiken, zullen profiteren van de mogelijkheid om zowel lijn- als robotbesturingssystemen via één enkele interface te bekijken. Technici in de fabriek en op afstand hoeven slechts één architectuur te leren en te onderhouden om beide systemen te controleren. Ze kunnen ook gebruikmaken van de augmented reality (AR) tools van Rockwell om het onderhoud tijdens de levensduur en de servicecyclus te verbeteren.

Het uitgebreide robotassortiment van Comau voldoet aan de behoeften van uiteenlopende industrieën, van automotive tot logistiek, voedingsmiddelen-, dranken- en verpakkingsindustrie en daarbuiten. Het programma omvat meer dan veertig verschillende industriële robotarmen, met draagvermogens van 3 kg tot 650 kg.

Foto: Comau