Robot met AI zoekt verloren pakketten

Fri Apr 19 2024

04 19

Robot met AI zoekt verloren pakketten

28/04/2023

Door Ad Spijkers

Fraunhofer-IML ontwikkelde een box die alle intelligentie implementeert die een robot nodig heeft. Bijvoorbeeld om pakketten te zoeken die van de pallet zijn gevallen.


     

Het Fraunhofer-Institut für Materialfluss und Logistik (IML) in Dortmund heeft een box ontwikkeld die alle intelligentie implementeert die een robot nodig heeft om zijn taken te vervullen. Met Remote AI (RAI) kunnen voertuigen autonoom worden gemaakt en worden uitgerust met een breed scala aan scala aan mogelijkheden. De ontwikkeling is het resultaat van het onderzoeksproject 5G-RemRob. De oplossing, die het plug-and-play-principe benadert, is modulair aanpasbaar en biedt alles wat een robot nodig kan hebben, van op AI gebaseerde beeldherkenning tot plaatsbepaling.

Voor de koppeling met een automatisch geleid voertuig (AGV) zijn alleen laagdrempelige softwarematige aanpassingen nodig, die snel en eenvoudig kunnen worden doorgevoerd. Dit maakt de intelligente box tot de ideale oplossing voor sensorfabrikanten, AGV-producenten of eindgebruikers die terugschrikken voor een complexe en kostbare ombouw van hun voertuigpark.

Via 5G naar cloud

De nieuw ontwikkelde oplossing doet denken aan een hoofd met een gezicht en kan het centrum worden van de (kunstmatige) intelligentie van een robot. De 5G-compatibele box zorgt voor ongecompliceerde activering met kunstmatige intelligentie (AI) en modulair uitbreidbare mogelijkheden. Dankzij plaatsbepalingsalgoritmen kunnen robots zich verplaatsen op dynamische locaties en transporttaken op zich nemen.

RAI geeft een voorbeeld van hoe kunstmatige intelligentie steeds toegankelijker zijn weg vindt naar de logistiek. Dit brengt ontwikkelaars en gebruikers een stap dichter bij de visie van kunstmatige intelligentie. Remote AI heeft de potentie om voertuigen door te ontwikkelen tot 'collega-robot'. De box kan via 5G verbinding maken met zijn AI-cloud of een externe gebruiker. Dankzij neurale netwerken kan hij door mensen worden getraind, waardoor de deur wordt geopend naar de wereld van kunstmatige intelligentie.

Het leersucces van individuele voertuigen kan dankzij zogenaamde Lifelong AI Training worden overgedragen op andere robots of zelfs op een heel voertuigpark. De mens-techniek interactie kan worden gerealiseerd door directe interactie via het ingebouwde display of via een slimme bril. Hierbij kan de mens hulp op afstand gebruiken; hij kan bijvoorbeeld op afstand onderhoud uitvoeren.

Toepassing

De op AI gebaseerde objectherkenning zou onder meer kunnen worden gebruikt om in een distributiecentrum te zoeken naar verloren pakketten. Een ander denkbaar toepassingsgebied voor de box is orderverzamelen. Robots zouden RAI kunnen gebruiken om plukkers te instrueren welk materiaal van welke locatie moet worden verwijderd. Of ze kunnen herkennen en documenteren welke materialen uit een bepaald opslaggebied zijn verwijderd.

Er is ook een groot aantal andere toepassingen denkbaar. De onderzoekers van Fraunhofer IML hebben de box bewust ontworpen als modulair systeem dat kan worden aangepast aan de verschillende eisen van verschillende gebruikers.

Foto: Georgios Katsimitsoulias, Fraunhofer IML