DeLaval introduceert batch-melkopstelling

Thu Dec 09 2021

12 09

DeLaval introduceert batch-melkopstelling

18/10/2021

Door Ad Spijkers

Met een nieuw concept toont DeLaval een andere kijk op automatisch melken voor grote melkveebedrijven.


     

Met de nieuwe VMS Batch-melkopstelling kunnen melkveehouders alle voordelen die een melkrobot biedt, combineren met de voordelen van een grote melk- of draaistal. Het tekort aan goede arbeidskrachten op melkveebedrijven in Europa is een van de redenen achter de vraag naar efficiënte automatische melkoplossingen bij grotere melkveebedrijven. Met de introductie van de DeLaval VMS V300 en V310 melkrobot met hun hoge capaciteit, zag de onderneming een kans om de robots te organiseren in een batch-melkopstelling om zo een flexibele automatische melkoplossing te bieden voor grotere bedrijven.

Efficiënt en koevriendelijk

Bij de aanschaf van een nieuwe melkrobot moet met verschillende aspecten rekening worden gehouden. Melkveehouders kijken onder meer naar hun lange termijn strategie, stalontwerp, koecomfort en persoonlijke voorkeur. Er is geen oplossing die voor alle bedrijven geschikt is. De VMS batch-melkopstelling kan op veel verschillende bedrijven worden gebruikt, ook op grote bedrijven, omdat deze flexibel is en gemakkelijk kan worden opgeschaald. Bovendien vereist automatisch melken weinig handmatig werk, waardoor de afhankelijkheid van arbeid en de daarmee samenhangende kosten kunnen worden verminderd.

Met het nieuwe VMS Batch melkenconcept kunnen grote melkveestapels profiteren van de voordelen van een melkrobot, zonder dat dit veel verandert of invloed heeft op het dagelijkse management. De melkveehouder gebruikt de melkrobot twee tot drie keer per dag, met vaste melksessies. De routine is vergelijkbaar met een conventionele melkstal., maar de arbeidsefficiëntie is veel hoger. Een voorbeeld is een melkveebedrijf in Italië dat met 8 VMS-boxen 450 koeien gaat melken met slechts één medewerker.

Batch melken

De VMS-V300 serie biedt nieuwe mogelijkheden voor het segment met grote koppels koeien. Het DeLaval InSight systeem kan spenen vinden zonder enige (handmatige) ondersteuning of inleerproces. Het is een zelflerend systeem, waarbij deze technologie zorgt voor snel, efficiënt en nauwkeurig aansluiten. Ook bij nieuw te melken koeien.

Met een toevoeging aan de software, kunnen melkveehouders gebruik maken van een modus voor batchmelken, waarbij de gebruiker op afstand meerdere stations tegelijk kan bedienen. Voor totale zekerheid en ontzorging biedt DeLaval een InService All-inclusive pakket aan. Hiermee kan de melkveehouder een totaal serviceplan afsluiten inclusief reinigings- en dipmiddelen en preventief onderhoud.

Foto: Delaval