Palletiseerrobot voor een bescheiden prijs

Wed Sep 28 2022

09 28

Palletiseerrobot voor een bescheiden prijs

28/04/2022

Door Ad Spijkers

De Drylin XXL lineaire robot van Igus is tot 60% economischer dan vergelijkbare oplossingen en eenvoudig in gebruik te nemen.


     

Het bedrijf uit Keulen breidt zijn brede Low Cost Automation assortiment uit met een nieuwe Drylin XXL lineaire robot. Deze heeft een bereik van 2000 mm x 2000 mm x 1500 mm en is geschikt voor palletiseertoepassingen tot 10 kg. In de maximale lengte is ook tot 6000 mm x 6000 mm x 1500 mm mogelijk. De robot is verkrijgbaar inclusief besturingssysteem en is eenvoudig zelf in te stellen en te programmeren.

Economisch

Het Drylin XXL bouwpakket biedt bedrijven de mogelijkheid om snel en eenvoudig een pick-and-place lineaire robot in gebruik te nemen. Deze zijn geschikt voor taken op het gebied van palletiseren, sorteren, etiketteren en kwaliteitscontrole. Palletiseerrobots die in samenwerking met externe dienstverleners zijn gemaakt, kosten al snel tussen € 85.000 en € 120.000. Dit gaat het budget van veel kleine bedrijven te boven.

Igus heeft een oplossing ontwikkeld die vele malen voordeliger is door het gebruik van hoogwaardige kunststoffen en lichtgewicht materialen zoals aluminium. De drylin XXL lineaire robot kost bijvoorbeeld tussen € 7000 en € 10.000, afhankelijk van de uitvoering. Het is een investering met een laag risico die zich meestal snel terugbetaalt.

De koper ontvangt de lineaire robot als bouwpakket. Het bestaat uit twee tandriem assen en een vrijdragende tandheugel as met stappenmotoren. Daarnaast bevat het pakket een schakelkast, kabels en kabelrupsen en de gratis igus Robot Control (iRC) besturingssoftware. Gebruikers kunnen de componenten in slechts enkele uren assembleren tot een gebruiksklare lineaire robot, zonder externe hulp, voorkennis of een lange trainingsperiode. Extra componenten zoals camerasystemen of grijpers zijn te vinden op de robotica marktplaats RBTX.

Toepassing

De knikarmrobot kan bijvoorbeeld hun concurrentiepositie gebruikt op transportbanden die producten wegvoeren van spuitgietmachines. Hier haalt de robot onderdelen met een maximaal gewicht van 10 kg van de transportband, transporteert ze met een snelheid tot 500 mm/s en positioneert ze op een pallet met een herhaalbaarheid van 0,8 mm. Met dit systeem kunnen fabrieken hun medewerkers ontlasten van fysiek zwaar en tijdrovend palletiseerwerk en vrijmaken voor belangrijkere taken.

Het systeem heeft geen onderhoud nodig. De lineaire assen bestaan uit corrosievrij aluminium en de sleden bewegen via glijlagers van hoogwaardige kunststof. Deze maken dankzij geïntegreerde vaste smeermiddelen jarenlang een wrijvingsarm droog bedrijf zonder externe smeermiddelen mogelijk , ook in stoffige en vuile omgevingen.

Programmering

Voor veel bedrijven die geen IT-specialisten in huis hebben, is het programmeren van robots vaak een probleem. Daarom heeft Igus iRC ontwikkeld, gratis software die visueel lijkt op veelgebruikte kantoorsoftware en intuïtieve programmering van bewegingen mogelijk maakt. De resulterende low-code programmering kan vervolgens een op een op de echte robot kan worden gebruikt.

De kern van de software is een digitale tweeling van de lineaire robot, waarmee bewegingen met slechts een paar klikken kunnen worden gedefinieerd. Dat kan zelfs voordat de robot in bedrijf is. Aspirant-kopers kunnen het 3D-model gebruiken om te controleren of gewenste bewegingen daadwerkelijk haalbaar zijn voordat ze een aankoop doen. Het bedrijf nodigt geïnteresseerden uit om de robots gratis live of via internet uit te proberen.

Foto: Igus