Duitse robotindustrie rekent op groei

Thu Apr 25 2024

04 25

Duitse robotindustrie rekent op groei

29/06/2022

Door Ad Spijkers

De Duitse robot-en automatiseringsindustrie heeft volle orderboeken maar kampt met verstoorde toeleveringsketens.


     

De robotica- en automatiseringsindustrie in Duitsland profiteert van een grote vraag. In de eerste vier maanden van 2022 stegen de inkomende bestellingen met 38% in vergelijking met het voorgaande jaar. De dynamische marktontwikkeling had zich al aangekondigd met de resultaten voor 2021.

De omzet in de sector steeg onlangs met 13 procent meer dan verwacht. De leveranciers zullen de bestellingen die in de boeken staan echter niet zo snel kunnen verwerken als gewoonlijk. Het is zaak om knelpunten in de toeleverketens te managen, aldus VDMA Robotik + Automation. De industrieprognose voor robotica en automatisering voor 2022 is positief, met een verkoopstijging van 6%. Maar een tekort aan elektrotechnische en elektronische componenten verlengt de levertijden.

Drie subsectoren

De drie deelsectoren hebben zich in 2021 anders ontwikkeld. De divisie industriële beeldverwerking groeide met 16% tot 3,1 miljard euro. De omzet van robotica steeg met 13% tot 3,5 miljard euro. Integrated Assembly Solutions noteerde een omzetgroei van 11% tot 7,1 miljard euro. Al met al steeg de omzet in robotica en automatisering met 13 procent tot 13,6 miljard euro - meer dan oorspronkelijk verwacht.

VDMA Robotik + Automation voorspelt een omzetstijging van 7% tot 7,6 miljard euro in Integrated Assembly Solutions in 2022. Bij robotica wordt een groei van 5% tot 3,6 miljard euro verwacht. Ook bij industriële beeldverwerking wordt een stijging van 5% verwacht, wat overeenkomt met een omzet van 3,2 miljard euro. Voor robotica en automatisering als geheel verwacht de brancheorganisatie een omzetstijging van 6% tot 14,4 miljard euro. In 2022 zullen robotica en automatisering dus vanaf 2019 bijna het pre-crisis niveau van 14,7 miljard euro bereiken.

Het verschil

Het ledennetwerk van 50.000 mensen in 350 bedrijven heeft belangrijke toekomstige taken.

Volgens experts is het toegenomen gebruik van robotica en automatisering onmisbaar om in de toekomst klimaat- en milieubeschermingsdoelen te bereiken en duurzaam te werken. In het nieuwste trendonderzoek van Automatica garanderen robots volgens 88% van de industriële beslissers de kwaliteitsnormen voor producten van duurzame hightech productie.

De oplossingen helpen ook de circulaire economie en hernieuwbare energiebronnen om een doorbraak te realiseren. Groene technologieproducten zoals fotovoltaïsche modules kunnen in grote aantallen goedkoop worden vervaardigd in Europa met behulp van nieuwe precisietechnologie. De vraag naar brandstofcellen of bijzonder krachtige batterijen voor elektromobiliteit opent nieuwe marktkansen.

Ruim 80% van de beslissers in Duitse industriële bedrijven gaat er van uit, dat de technologische vernieuwing een positief effect zal hebben op de werkgelegenheid. Samenwerking tussen mens en robot of het gebruik van assistentiesystemen zorgt voor kwalitatief betere werkgelegenheid en biedt nieuwe kansen voor opleiding en vervolgopleiding. Een nieuwe generatie automatiseringstechnologie die zonder enige programmering kan worden gebruikt en die intuïtief kan worden gebruikt, moet hier baanbrekend zijn. 52% van de beslissers is er van overtuigd dat beter gekwalificeerde werknemers in de toekomst beter betaalde banen zullen krijgen.

Automatisch geleide voertuigen (AGV's) en autonome mobiele robots (AMR's) zorgen voor geautomatiseerd intern transport in fabrieken. In combinatie met innovatieve softwareoplossingen dichten ze de laatste gaten en vormen ze geïntegreerde systemen in de slimme fabriek.

Personeelstekort

Robotica- en automatiseringsbedrijven hebben te maken met een tekort aan werknemers, dat steeds sneller wordt naarmate de babyboomgeneratie de arbeidsmarkt verlaat. Gezien de belangrijke toekomstige opgaven wordt dit steeds meer een risicofactor. Maar het arbeidstekort kan niet alleen worden opgelost door robotica en automatisering. Bedrijven doen er alles aan om het tekort aan junior medewerkers tegen te gaan. Er is echter een sterkere inzet van politici nodig. Na de verstoringen in de toeleveringsketens dreigt het gebrek aan personeel het volgende grote knelpunt te worden voor de Duitse industrie.

Bron: VDMA