Samenwerking ABB en Porsche Consulting

Mon Apr 29 2024

04 29

Samenwerking ABB en Porsche Consulting

23/10/2023

Door Ad Spijkers

Gezamenlijke ontwikkeling moet veiligheid, duurzaamheid en efficiency in de bouwnijverheid verbeteren nu arbeidskrachten schaars zijn.


     

ABB Robotics en Porsche Consulting hebben een samenwerking aangekondigd om de automatisering in de bouwsector te stimuleren. Met een proefproject willen ze innovatieve nieuwe praktijken in de productie van modulaire woningen ontwikkelen. De samenwerking moet helpen tegemoet te komen aan de behoefte aan meer betaalbare en duurzame gebouwen en de milieu-impact van de bouw te verminderen. Dat gebeurt in een periode van een wijdverbreid tekort aan arbeidskrachten en vaardigheden.

Nieuwe condities

Aan de bouw gerelateerde beroepen domineren doorgaans de lijst van tekorten aan arbeidskrachten, een factor die bijdraagt aan het tekort aan woningen in veel landen. In de Verenigde Staten draagt het tekort aan arbeidskrachten bij aan een woningtekort van bijna vier miljoen woningen. In Duitsland zal er tegen 2030 naar verwachting in 35 steden een tekort aan woningen zijn.

De bouwsector heeft moeite om aan de vraag naar nieuwe woningen te voldoen. Tegelijkertijd moeten de milieuprestaties en efficiëntie van gebouwen verbeteren en duurzamere bouwmethoden worden geïntroduceerd. Deze omvatten onder meer het verminderen van het transport van grondstoffen naar bouwplaatsen. Het betekent ook het elimineren van de bijbehorende kosten en impact van het verwijderen van ongewenste materialen en afval. Dit is naar schatting verantwoordelijk voor maximaal 25% van het materiaal dat naar een bouwplaats wordt getransporteerd.

Veiligheid en adoptie

Modulair bouwen zal efficiëntiewinst opleveren door de vermindering van materiaalverspilling en het aantal verloren dagen door ongunstige weersomstandigheden. Fabrieken zorgen ook voor een veiligere werkomgeving. Volgens bronnen zijn bouwvakkers verantwoordelijk voor ongeveer 30% van de arbeidsongevallen. Ook hebben ze een vier maal grotere kans om bij een dodelijk ongeval betrokken te raken dan in andere sectoren.

De bouw blijft achter bij andere industrieën wat betreft de adoptie van automatisering en robotica. ABB heeft een wereldwijd onderzoek onder 1900 grote en kleine bouwbedrijven in Europa, de VS en China laten uitvoeren. Daaruit blijkt dat slechts 55% van de bouwbedrijven robots gebruikt, vergeleken met 84% in de automobielsector en 79% in de algemene industrie. Uit het onderzoek blijkt ook dat 81% van de bouwbedrijven van plan is het gebruik van robotica en automatisering in het komende decennium te introduceren of uit te breiden.

Samenwerking

De bouwsector staat voor tal van uitdagingen. Geautomatiseerde fabrieken voor gebouwen kunnen woningen van hogere kwaliteit en betaalbaarder maken. Door de robotoplossingen van ABB en de kennis van Porsche Consulting op het gebied van het plannen en runnen van moderne fabrieken te combineren, willen de partijen deze industrie helpen transformeren. Ze denken dat er een duidelijke kans is om deze sector en de manier waarop huizen worden gebouwd te transformeren door het proces van de productie van modulaire componenten te automatiseren. De samenwerking zal de productiviteit verhogen, meer maatwerk mogelijk maken en duurzamere en efficiëntere bouwpraktijken mogelijk maken.

Beide partijen zien het belang van duurzame huisvesting in en verwachten dat de overdracht van technologie en expertise naar de bouwsector de positieve impact zal hebben die ze in andere sectoren hebben gezien. Ze willen demonstreren hoe modulaire robotconstructies de veranderingen kunnen ondersteunen die de samenleving vereist.

Foto: ABB Robotics