Cobot leert tekenen dankzij AI

Mon Apr 29 2024

04 29

Cobot leert tekenen dankzij AI

07/03/2024

Door Ad Spijkers

De demonstratie illustreert het verband tussen kunstmatige intelligentie (AI) en robotica in de productie.


     

Het Institut für Integrierte Produktion Hannover (IPH) toont op de Hannover Messe 2024 (22 tot en met 26 april)een cobot die kan tekenen. De demonstratie is een voorbeeld van hoe robots kunnen samenwerken met AI om ook onvoorzienbare situaties het hoofd te bieden - zonder dat een mens ze opnieuw hoeft te programmeren. Dit biedt vooral kleine en middelgrote bedrijven de mogelijkheid om hun productie in tijden van tekorten aan geschoolde arbeidskrachten op peil te houden of zelfs te vergroten. En, niet belangrijk voor onze overburen, het versterkt Duitsland als vestigingsplaats.

Beeldherkenning met AI

Cobots kunnen in de productie taken overnemen die voorheen door mensenhanden werden uitgevoerd. In tegenstelling tot klassieke industriële robots mogen ze rechtstreeks met mensen samenwerken. Ze zijn niet bedoeld om geschoolde arbeidskrachten te vervangen, maar om hen te ondersteunen.

De cobot die het IPH toont, kan foto's tot in detail traceren. De voorheen onbekende foto’s worden met behulp van AI-beeldherkenning geanalyseerd en omgezet in bewegingsinstructies voor de cobot. De combinatie van robotica en AI-beeldherkenning kan potentieel worden geïmplementeerd in verschillende productiegebieden, zoals lassen. De robot zou automatisch een te lassen verbinding kunnen analyseren om vervolgens zelfstandig de benodigde bewegingen te berekenen en uit te voeren.

Op de beursstand zullen IPH-medewerkers ook informatie verstrekken over tal van andere AI-toepassingen. Dat varieert van op AI gebaseerde verkoopplanning en geautomatiseerde ordercontrole tot op AI gebaseerde analyse van medische gegevens.

Foto: Susann Reichert, IPH