Online tool voor slijtvaste coating

Sun Apr 28 2024

04 28

Online tool voor slijtvaste coating

28/07/2023

Door Ad Spijkers

Met de Iglidur Coating Designer van Igus is in slechts drie stappen een coating voor intensief gebruikte componenten te selecteren.


     

Functionele oppervlaktecoatings vormen een integraal onderdeel van het industriële leven. Om intensief gebruikte componenten te beschermen tegen slijtage kunnen Iglidur coatingmaterialen van Igus worden gebruikt. De smeermiddelvrije poedercoatings op kunststofbasis dienen als op wrijving geoptimaliseerd oppervlak voor elektrisch geleidende componenten, waardoor klanten de levensduur van hun componenten kunnen verlengen. De Iglidur Coating Designer maakt het nog eenvoudiger om de juiste coating te selecteren.

Drie stappen

Het gestaag groeiende aanbod van Igus' configuratie- en levensduurberekeningstools maakt de keuze van de juiste - en meest economische - oplossing zo eenvoudig mogelijk. De nieuwste aanwinst is de Iglidur Coating Designer. De tool helpt gebruikers om hun individuele component in drie eenvoudige stappen te coaten.

Eerst wordt een CAD-model in de online tool geladen (bestandsformaten .stp, .step of .stl worden ondersteund). Vervolgens wordt het coatingmateriaal geselecteerd uit zes verschillende Iglidur coatingpoeders die direct in de tool kunnen worden vergeleken. Uiteindelijk wordt de laagdikte gespecificeerd. De tool doet de rest automatisch, inclusief het berekenen van prijs en levertijd. Het uiterlijk van het uiteindelijke onderdeel na het coaten wordt ook direct weergegeven. De gebruiker kan het bijbehorende datablad downloaden door erop te klikken.

In de laatste stap kan de gebruiker het winkelwagentje opvragen, doorsturen naar de verantwoordelijke inkoper of andere partijen die betrokken zijn bij het ontwerp- of inkoopproces of direct bestellen.

Veel toepassingen

Zoals alle Iglidur-materialen zijn de coatingmaterialen tribologisch geoptimaliseerd en bieden goede wrijvings- en slijtagewaarden. Metalen oppervlakken worden beschermd tegen slijtage door andere objecten en tegen krassen, zonder aanvullende componenten. Dit vermindert de complexiteit van het aanbrengen. De coatingpoeders kunnen op vrijwel elk oppervlak worden aangebracht, wat betekent dat ze slijtageproblemen oplossen op plaatsen waar conventionele glijlagers niet kunnen worden geïnstalleerd vanwege ondersnijdingen of beperkte installatieruimte. Ze kunnen worden gebruikt op kleppen, scharnieren en geleideplaten.

De zes beschikbare coatingpoeders zijn geschikt voor een breed scala aan toepassingen, bijvoorbeeld in combinatie met hoge temperaturen of in de foodsector. Ook in de robotica kunnen ze uitkomst bieden. Het bijzondere is dat geen van de coatingmaterialen extra smering nodig heeft. Geïntegreerde vaste smeermiddelen zorgen voor de laagst mogelijke wrijving. De Iglidur coating dient als een slijtlaag die componenten optimaal beschermt, waardoor de levensduur van applicaties wordt verlengd. Tests in het eigen laboratorium tonen aan dat de polymeercoatings tot tien keer zo slijtvast zouden zijn als PTFE-coatings.

Wie liever zelf de coating aanbrengt, kan coatingpoeder ook direct in de Igus webshop bestellen. Het bedrijf heeft een Nederlandse vestiging in Soesterberg.

Foto: Igus