Kleinste kamertje voor kleinere prijs

Sun Sep 08 2024

09 08

Kleinste kamertje voor kleinere prijs

15/07/2024

Door Ad Spijkers

ChangeMaker 3D gaat betaalbare toiletgebouwtjes 3D betonprinten voor treinstations in het Verenigd Koninkrijk.


     

In het Verenigd Koninkrijk is het verplicht om toiletten op openbare treinstations aan te bieden. Toch zijn op veel treinstations in het land geen sanitaire voorzieningen aanwezig. Om dit tegen te gaan, introduceerde ChangeMaker 3D in Birmingham en Malvern (60 km zuidwestelijker) modulaire, 3D geprinte Toiletpods, die op een betaalbare en duurzame manier gemaakt kunnen worden. De gebouwtjes zullen worden geprint door CyBe Construction in Oss, dat zijn ervaring in 3D betonprinten inzet om goedkoper, sneller en duurzamer te bouwen.

Duurzaam bouwen

Het gebrek aan sanitaire voorzieningen kan deels verklaard worden door veiligheidsvoorschriften in het Verenigd Koninkrijk, die het gebruik van hijskranen in de nabijheid van het spoor verbieden. Ook heeft voorheen nog niemand het initiatief genomen om dit probleem op landelijk niveau aan te pakken. Door zijn expertise in 3D betonprinten in te zetten, kan ChangeMaker 3D op duurzame en betaalbare wijze modulaire Toiletpods printen.

Het Toiletpod project heeft tot doel om 3D betonprint technologie in te zetten om sneller, goedkoper en duurzamer te bouwen. De gebouwtjes bestaan uit drie afzonderlijke, modulaire wandelementen, die in totaal in minder dan vijf uur kunnen worden geprint, met 60% minder uitstoot. Het slimme ontwerp van de wanden, mogelijk gemaakt door de creatieve vrijheid van betonprinten, maakt gebruik van integratie van natuurlijke elementen en regenwateropvang.

Het ontwerp is een samenwerking van ChangeMaker 3D, architectonisch partner Baily Garner LLP in Londen en Birmingham en CyBe Construction. Het Nederlandse bedrijf is door ChangeMaker 3D aangesteld op de Toiletpods te printen. Het eerste prototype werd geprint in de fabriek in Oss met de CyBe RC, een mobiele 3D printer op rupsbanden.

Weg vrijgemaakt

Het eerste model van de modulaire Toiletpods werd vervoerd naar de Black Country Innovative Manufacturing Organisation (BCIMO), een non-profit onderzoek- en technologieorganisatie. De Toiletpods worden getest in hun innovatiecentrum, dat onderzoek doet voor Transport for Wales, het belangrijkste spoorwegbedrijf in de regio en de financierende partij van het project. Het geteste en goedgekeurde prototype maakt de weg vrij voor veel meer 3D geprinte oplossingen. Het inzetten van deze nieuwe technologie is een belangrijke stap in de Britse spoorwegsector die nieuwe oplossingen voor problemen in de industrie met zich meebrengt.

Het Toiletpods project was niet de eerste keer dat ChangeMaker 3D het betonprinten gebruikte voor betaalbare en duurzame constructie. Via zijn merk 'Printfrastructure' biedt het bedrijf meer duurzame oplossingen voor weg, water en spoor. De ervaring van de Toiletpod is te vertalen naar naar 3D printen in zowel de infrastructuur als andere sectoren.

Het bedrijf wil de infrastructuursector verrijken met duurzame 3D printtechnologie en het land klaar te stomen voor een toename van robots in de bouw. ChangeMaker 3D speelt daarmee een belangrijke rol in het behalen van de Net Zero doelstellingen van het Verenigd Koninkrijk.

Foto: CyBe Construction & Changemaker 3D