Robots met AI tegen personeelstekort

Sat Apr 27 2024

04 27

Robots met AI tegen personeelstekort

13/03/2024

Door Ad Spijkers

Met AI uitgeruste robots helpen om arbeidstekorten in de logistieke sector te bestrijden.


     

De logistieke sector fungeert wereldwijd als ruggengraat van de internationale handel en vertegenwoordigt ongeveer 10% van het mondiale bbp. Nu de vraag is gestegen, hebben bedrijven al flink geïnvesteerd in robotica en automatisering. De verkoop van professionele servicerobots voor het transport van goederen of vracht groeide volgens de International Federation of Robotics (IFR) met 44% op jaarbasis (2021-2022).

Toch dreigen ernstige tekorten aan arbeidskrachten de toekomstige groei in de logistieke sector wereldwijd te belemmeren. Een nieuwe generatie AI-compatibele robots helpt deze uitdagingen aan te pakken.

Omgaan met variabiliteit

Het tekort aan vrachtwagenchauffeurs, magazijnpersoneel of havenarbeiders vormt wereldwijd een kritische druk op ketenmanagement. Door hardware te combineren met slimme software komen robotfabrikanten tegemoet aan de specifieke behoeften van de magazijn- en logistieke sector. Met AI uitgeruste robots bieden enorme nieuwe kansen voor deze sector.

Het belangrijkste doel van het gebruik van kunstmatige intelligentie in robotica is het beter beheren van variabiliteit en onvoorspelbaarheid. Logistieke dienstverleners hebben te maken met een massamarkt van grensoverschrijdende verzending, e-commerce of last mile levering. Deze omgeving verwerkt de vaak wisselende producten, bestellingen en voorraad. Om machines in staat te stellen zulke flexibele workflows te ondersteunen, draait AI-software op ervaring, in plaats van op programmering.

Met AI uitgeruste robots leren snel om verschillende objecten in een magazijn op te pakken en te verpakken. Ze gebruiken vision technologie om artikelen autonoom door de fabriek te transporteren. Ook bieden ze AI-gestuurde interfaces die een onderhoudstaak van 90 minuten in een aanpassing van twee seconden veranderen.

Tekort aan truckers

Voor veel logistieke bedrijven is nu de tijd om verder te automatiseren. Het wereldwijde tekort aan vrachtwagenchauffeurs is een van de vele redenen. Volgens de International Road Transport Union (IRU) zijn er momenteel wereldwijd ruim drie miljoen vrachtwagenchauffeursposities (!) te vervullen. Nu de demografische kloof tussen jonge en oude chauffeurs alleen maar groter wordt, wordt verwacht dat het tekort aan chauffeurs tegen 2028 zal verdubbelen.

Er zijn algemene uitdaging van een tekort aan arbeidskrachten in de logistieke toeleveringsketen in Europa, Azië en de VS. Maar de specifieke redenen en de ernst ervan verschillen. Nieuwe werktijdregels door overheden dwingen bedrijven in bijvoorbeeld Japan tot verdere automatisering. In de Verenigde Staten heeft het tekort aan bekwame logistieke professionals in e-commerce-magazijnen technologische ondersteuning nodig. In Duitsland vereist het aan het werk houden van oudere werknemers in fysiek veeleisende functies betere werkplekomstandigheden voor deze collega's.

Hulp van robotica

“Roboticatechnologie leent zich voor verschillende taken binnen de logistieke sector. Terwijl servicerobots samen met menselijk personeel efficiëntere werkplekken creëren, helpen industriële robots vuile, saaie en gevaarlijke taken achter hekken te automatiseren. De gecombineerde kracht van een breed scala aan toepassingen in robotica en automatisering zal een cruciale rol spelen bij het aanpakken van de personeelstekorten en toekomstige groei in deze belangrijke sector mogelijk maken”, aldus Marina Bill, President van IFR.

Op de vakbeurs LogiMAT 2024 (19-21 maart in Stuttgart) zullen IFR-leden een breed spectrum aan oplossingen voor de logistieke sector presenteren. Het jaarverslag World Robotics - Service Robots, samengesteld door IFR, geeft een overzicht van de mondiale serviceroboticamarkt. De editie van 2024 zal met name de toepassingsgebieden buitentransport zonder openbaar verkeer, mobiele begeleiding, informatie- en telepresence-robots en robots voor sociale interactie benadrukken. De studie wordt gezamenlijk voorbereid met robotica-experts van het Fraunhofer Institut für Produktionstechnik und Automatisierung in Stuttgart.

Foto: Mobile Industrial Robots