Intuïtieve plug-in voor palletiseren met robot

Wed Sep 28 2022

09 28

Intuïtieve plug-in voor palletiseren met robot

20/12/2021

Door Ad Spijkers

RoboDK heeft een plug-in uitgebracht voor intuïtieve programmering van palletiseertoepassingen met bijna elk robotmerk.


     

Palletiseren is een steeds vaker voorkomende toepassing voor robotautomatisering. Voor menselijke werknemers is het tillen van containers op pallets saai en het verhoogt door het repetitieve karakter het risico op musculoskeletale aandoeningen. Robots bieden al lang een alternatief voor handmatig palletiseren, maar het programmeren van de taak is al even vervelend.

Veel klanten van het bedrijf in Montreal (CDN) hebben om een palletiseerfunctie gevraagd. Al het werk van het programmeren van pallets kan nu worden gedaan door de software van het merk. De gebruiker hoeft alleen de positie van de pallet in te stellen. De nieuwe RoboDK-plug-in kan direct worden gebruikt met de honderden robotmodellen die al door de software worden ondersteund.

Robotpalletiseren

Robots worden vaak ingezet om werknemers te ontlasten van saaie en repetitieve banen. De conventionele opties voor robotprogrammering maken het inzetten van palletiseertoepassingen echter bijna even saai als het palletiseren zelf. Voor een pallet met 800 dozen zou bijvoorbeeld een robotprogramma nodig zijn met minimaal 1600 punten. Het maken van dit programma zou repetitief en tijdrovend zijn. Gebruikers zouden elke doospositie handmatig aan de robot moeten leren of een script hard moeten coderen om het voor hen te doen.

Sommige robotcontrollers bieden ingebouwde gebruikersinterfaces om snel palletiseer- en depalletiseerprojecten op te zetten. Helaas is dit niet voor alle robots of controllers beschikbaar. Met de plug-in voor palletiseren van RoboDK kunnen eindklanten nu elke robot gebruiken voor palletiseren. Behalve dat het de programmeerstap versnelt, is een ander voordeel van de nieuwe plug-in dat gebruikers de taak offline kunnen programmeren. Dit elimineert de productiestilstand die wordt veroorzaakt door robotprogrammering op de werkvloer.

Plug-in

Het doel van de Canadezen was om een van hun meest gebruiksvriendelijke functies tot nu toe te creëren. Om dit te bereiken, vertrouwden ze op een eenvoudige maar efficiënte 2D-afbeelding. Gebruikers maken eerst palletpatronen door dozen over het scherm te slepen. Vervolgens stapelen ze unieke doospatronen om hun palletlagen te vormen. Het enige wat ze daarna nog hoeven te doen is het programma simuleren en genereren.

Om de plug-in te gebruiken, openen gebruikers een menu en voeren stap voor stap hun palletinstellingen in. Ze kunnen vervolgens elke doos gemakkelijk slepen en neerzetten waar deze zich op elke laag van de pallet zou moeten bevinden. Een 3D-visualisatie toont een simulatie in real-time. Eventueel kan de gebruiker teruggaan om de instellingen aan te passen, zodat de opstelling perfect aan al zijn eisen voldoet.

De plug-in voor palletiseren is beschikbaar voor gebruikers van RoboDK. Het is toegankelijk door de laatste update te downloaden. Partners van RoboDK in Nederland zijn Olmia Robotics in Tiel en WiredWorkers in Doetinchem.

Foto: RoboDK