Revalideren dankzij 3D-printer

Mon Dec 23 2024

12 23

Revalideren dankzij 3D-printer

19/04/2017

Door Ad Spijkers

Op internet zijn bouwbeschrijvingen te vinden voor handprothesen, die met minimale materiaalkosten op een 3D printer kunnen worden vervaardigd waar ze maar nodig zijn. Maar werken ze en zijn ze betaalbaar?


     

Voor veel mensen op aarde is de medische techniek onbetaalbaar. Twee studenten machinebouw aan de Hochschule für Technik, Wirtschaft und Kultur Leipzig (HTWK) hebben het Open Source idee naar de revalidatie overgebracht. Op de Hannover presenteren ze het prototype van een actieve orthese voor de revalidatie van handen. De 'Exohand' wordt gedragen als een handschoen en kan dankzij een motor de afzonderlijke vingers buigen en strekken. Deze machinale ondersteuning kan na een beroerte of een operatie helpen de beweeglijkheid van een hand te herstellen.

Uit de 3D printer

De Exohand kan met onderdelen uit de 3D printer en ingekochte, op de markt gangbare mechanica eenvoudig worden samengebouwd. De studenten werken nu twee jaar aan de orthese. Op de Hannover Messe volgende week tonen ze de derde ontwikkelingsstap van de Exohand. De bouwbeschrijving en de software voor de revalidatiehulpmiddelen willen ze vrij beschikbaar maken op internet.

Dankzij Rapid Prototyping zou de productie voor de gebruiker onder 250 euro per exemplaar moeten liggen. De visie van de jonge ontwikkelaars is helder. Ze willen dat de toegang tot medische producten niet afhang van de plaats waar de patiënt geboren is. In West-Europa betaalt de verzekering de kosten voor de noodzakelijke revalidatie. Maar in veel landen op aarde zijn hith tech medische producten voor de meerderheid van de bevolking onbetaalbaar. Intussen zijn er wereldwijd zogeheten Fablabs of MakerSpaces waar mensen de 3D printer kunnen gebruiken. Mensen kunnen hun Exohand ter plaatse zelf samenbouwen.

Verdere ontwikkeling

Eer het zover is, is echter nog wel enig ontwikkelingswerk nodig. De studenten machinebouw hebben hun Exohand tot nu toe alleen zelf getest. Om de hand met een zuiver geweten op internet beschikbaar te maken, moet het revalidatiehulpmiddelen samen met therapeuten en patiënten verder worden geoptimaliseerd. Op de Hannover Messe hopen de studenten daarom contacten te leggen met potentiële ontwikkelingspartners en investeerders. (foto: Johannes Ernst, HTWK Leipzig)