Depalletiser versnelt processen in logistiek

Thu Sep 29 2022

09 29

Depalletiser versnelt processen in logistiek

25/05/2022

Door Ad Spijkers

Robots die dozen op een pallet stapelen zijn niets nieuws. ABB Robotics introduceert robots die het omgekeerde kunstje beheersen.


     

Het bedrijf heeft de 'ABB Robotic Depalletizer' gelanceerd, een oplossing voor het afhandelen van complexe depalletiseringstaken in de logistiek, e-commerce, gezondheidszorg en verpakte consumentengoederen. Met behulp van machine vision-software kan de nieuwe oplossing snel een breed scala aan boxtypes beoordelen. Bedrijven  kunnen hiermee diverse ladingen efficiënt verwerken met weinig technische inspanning en korte insteltijd.

Nieuwe verkoopkanalen

Veranderingen in consumentengedrag leiden tot een toename van nieuwe verkoopkanalen zoals omnichannel, direct to consumer (D2C) en e-commerce. Deze zorgen op hun beurt voor de behoefte aan flexibelere en efficiëntere infrastructuur voor orderafhandeling en distributie. De Robotic Depalletizer helpt om aan deze behoefte te voldoen. Hij kan dozen die in verschillende configuraties zijn gestapeld van enkele en gemengde pallets depalletiseren. Hierdoor is een snellere en nauwkeurigere verwerking van een breed scala aan goederen mogelijk.

Depalletiseringstaken worden complexer naarmate de samenstelling en configuratie van pallets gevarieerder wordt. Handmatige sorteertaken worden doorgaans gekenmerkt door een hoog personeelsverloop en hogere wervingskosten. De Robotic Depalletizer lost deze problemen op met behulp van geavanceerde machine vision en machine learning-algoritmen. Hierdoor kan de oplossing snel en efficiënt pallets tot 2,8 m hoog verwerken. Volgens ABB is het momenteel de enige oplossing die op deze hoogtes kan werken.

Vision en AI

De Robotic Depalletizer-software gebruikt de informatie die door de vision-sensor is verzameld om de robot een geschikt grijppunt voor elke doos te geven. Vervolgens pakt de robot de doos – met een gewicht tot 30 kg – op en plaatst deze op een andere pallet of op een uitvoerband. Door de snelheid en nauwkeurigheid van het systeem kan het systeem 24 uur per dag met een pieksnelheid van maximaal 650 cycli per uur werken.

Met de vision-sensor kan de robot specifieke kartonnen dozen op pallets detecteren, waardoor verschillende soorten ladingen betrouwbaar kunnen worden gedepalletiseerd. Het kan gaan om pallets die bestaan uit een enkel type doos in gedefinieerde lagen, ‘regenboog’-pallets met daarin een aantal verschillende boxtypes en pallets die een breed scala aan dozen hebben met verschillende gewichten, vormen en materialen.

Flexibel en snel instelbaar

De oplossing kan worden geleverd met een reeks van vier- en zesassige robots. Dit biedt de flexibiliteit nodig is om zowel eenvoudige als complexere depalletiseringstaken uit te voeren. ABB's RobotStudio digital twin software is ook beschikbaar, waardoor klanten op maat gemaakte applicatiesimulaties kunnen bouwen met hun eigen doosafmetingen, gewichten en palletpatronen.

Modulaire samenwerkingslay-outs kunnen worden aangepast aan de behoeften van de klant en bevatten geavanceerde laser- en radarscanners en lichtgordijnsystemen om de omgeving van de robot te scannen, waardoor de veiligheid van werknemers wordt gegarandeerd. Om de flexibiliteit verder te vergroten, kan de Robotic Depalletizer ook worden geïntegreerd met autonome mobiele robots (AMR's) om een flexibel goederenbehandelingssysteem voor magazijnen en expeditiecentra te vormen, met een inbedrijfstellingstijd van slechts drie weken.

Foto: ABB Robotics