Zeeweringen bouwen met 3D-betonprinter

Wed May 01 2024

05 01

Zeeweringen bouwen met 3D-betonprinter

09/10/2023

Door Ad Spijkers

Kind Designs bouwt met 3D-betonprinter van CyBe Construction beschermingselementen voor kusten.


     

Startup Kind Designs in Miami heeft met behulp van Nederlandse 3D-betonprinttechnologie een snellere, goedkopere en duurzamere bouwmethode voor zeeweringen ontwikkeld. Deze 'Livings Seawalls' zijn onderwaterconstructies die kusten beschermen, de biodiversiteit van de oceaan verhogen en de waterkwaliteit bewaken.

De zeespiegel stijgt en de kwaliteit van het oceaanwater neemt af. De biodiversiteit van de zee gaat naar beneden en koraalriffen worden met uitsterven bedreigd. Al deze milieuproblemen vormen een bedreiging voor onze oceanen. Een startup in Miami wil het probleem mede aanpakken: Kind Designs is gevestigd in de stad in Florida die het probleem van dichtbij meemaakt.

Technologie en natuur

Voor CEO en oprichter Anya Freeman zijn problemen van het stijgen van de zeespiegel dagelijkse kost geworden. In plaats van bij de pakken neer te zitten, ging ze op zoek naar een manier om het op te lossen. Kind Designs werd met precies dat doel opgericht: het vinden van een oplossing voor de uitdagingen waar onze oceanen mee te maken hebben. Die heeft het bedrijf gevonden in de 'Living Seawalls' (foto).

Net als reguliere zeeweringen zijn de ontwerpen van Kind Design gemaakt om onder water geplaatst te worden en het lokale maritieme milieu te verbeteren. Ze beschermen de kust tegen erosie, overstromingen en stormvloeden, maar helpen ook bij het tegengaan van de stijging van de zeespiegel. Het bedrijf heeft een ontwerp gemaakt met natuurlijke vormen. De 'Living Seawalls' bieden door het ontwerp ondersteuning aan dieren en planten, wat de biodiversiteit van de oceaan vergroot.

Door de golvende vormen kunnen vissen, schaaldieren en andere zeedieren beschutting zoeken tegen roofdieren. Ook biedt de ruwe textuur van de zeewering een goede basis voor planten om op te groeien. Ook zijn ze uitgerust met sensoren die de kwaliteit van het water meten aan de hand van vijftien verschillende waarden, zoals het zuur- en zoutgehalte. Deze parameters worden op het moment handmatig verzameld. Vanaf het moment dat de sensoren in de zeewering aanraking met het water komen, zullen ze direct gegevens gaan leveren. Hierdoor kunnen vele uren aan handmatig werk bespaard worden.

Snel, betaalbaar, duurzaam

Veel zeeweringen zijn duur zijn te produceren. De opgave was dus aan Kind Designs om een betaalbare productiemethode te vinden. Tijdens hun zoektocht naar kostenefficiënte constructie, zijn ze op 3D-printen gestuit. Na uitgebreid onderzoek hebben ze uiteindelijk dan ook 3D-betonprinten als methode gekozen om hun 'Living Seawalls' te produceren. Deze techniek wordt gezien als een goedkopere, snellere en duurzamere manier van bouwen.

Het snellere deel hebben ze al bewezen: in slechts twee uur kan Kind Designs een zeewering printen. De hardware, software en het materiaal voor het 3D-printen zijn geleverd door CyBe Construction in Oss. Dit bedrijf heeft al tien jaar ervaring met 3D-betonprinten. Voor hun printactiviteiten ontwikkelen ze eigen hardware, software, en materiaal. Het bedrijf is opgericht met een visie voor een betere en duurzamere wereld, en sluit zo perfect aan bij het beeld en het doel van Kind Designs.

Financiering

Na de levering van een Robot Crawler 3D-betonprinter heeft Kind Designs een drieweekse training van CyBe Construction gekregen. Met deze ervaring op zak konden ze beginnen met het printen van de zeeweringen. Het productieproces kreeg een kickstart door een eerste financieringsronde, die vijf miljoen dollar opbracht. Deze middelen zullen helpen om buiten Florida ook kuststeden in de rest van de Verenigde Staten te voorzien van 'Living Seawalls'.

Met deze financiële steun kunnen ze sneller produceren dan voorheen. Kind Designs heeft al voor vier miljoen dollar aan bestellingen klaarliggen. Met de juiste apparatuur en voldoende financiering om dit efficiënt te doen, is het bedrijf klaar om kustlijnen te beschermen en onze oceanen te helpen herstellen.

Foto Kind Designs, CyBe Construction