Data en robotica voor de wijnbouw

Tue Apr 30 2024

04 30

Data en robotica voor de wijnbouw

26/10/2022

Door Ad Spijkers

Nieuwe data- en roboticaprojecten in Groot-Brittanië kunnen wijngoedbeheerders de broodnodige tijd-, kosten- en arbeidsbesparing opleveren.


     

Precisielandbouwspecialisten van onderzoekscentrum Agri-EPI Centre en roboticabedrijf Antobot en wijngoedeigenaar Ian Beecher-Jones zijn begonnen aan twee projecten bij JoJo's Vineyard in de buurt van Henley-on-Thames om een digitale kaart van de wijngaard en bewaking vanaf de grond en de lucht te realiseren.

Tijdbesparing

Het deelbare digitale infrastructuurproject zal met behulp van real-time kinetische (RTK) meetinstrumenten de digitale infrastructuur van de wijngaard creëren, inclusief rijen, palen en wijnstokken, tot een nauwkeurigheid van 2 cm. Het deelbare infrastructuurmodel, gebaseerd op het Australische Collabriculture-project, zou producenten vele uren werk en kosten kunnen besparen bij het opzetten van hun wijngaarden die klaar zijn om wijnbouwtechnologie te omarmen.

Robots en drones zullen bewakingsdagta vanaf de grond en vanuit de lucht verzamelen om een datalaag aan de digitale kaart toe te voegen. De robots worden ontwikkeld door landbouwrobottechnoloog Antobot, de drones worden geleverd door Agri-EPI Centre. De resulterende technologie zal in hoge mate overdraagbaar zijn naar andere sectoren van rijengewassen, zoals boomgaarden en zacht fruit.

Digitale kaart

Agri-EPI Center constateert dat wijnboeren die een wijngaard willen inspecteren met een robot of drone, vooraf onderzoek moeten doen en plannen. Dat kan erg tijdrovend zijn als ze dat moeten doen voor elke technologie die ze willen gebruiken. Het creëren van een deelbare digitale tweeling van de wijngaard zou de hoeveelheid tijd die aannemers in het veld doorbrengen moeten verminderen, waardoor producenten en technologiebedrijven tijd en geld besparen.

Als telers hun eigen digitale infrastructuur hebben die is gebouwd volgens een gestandaardiseerd formaat, kan deze worden gedeeld met elk (technologie)bedrijf waarmee de teler zou willen samenwerken. Onnodige duplicatie en installatietijd worden verminderd telkens wanneer een nieuwe technologie wordt getest en uitgeprobeerd in de wijngaard of boomgaard.

Het project is een belangrijke stap in de adoptie en versnelling van duurzame robotica in de wijnbouw. De digitale infrastructuur – die eigendom is van de teler – zal de tijd die technologieaanbieders nodig hebben om hun activiteiten in de wijngaard te starten aanzienlijk verkorten. Dit resulteert in lagere kosten voor de teler en snellere ontwikkeling en implementatie van robottoepassingen.

Infrastructuur

Met de digitale infrastructuurkaart kan precisie worden afgestemd op de realiteit terwijl de wrijving tussen de gegevensoutput en de gebruiker wordt verminderd. Antobot zal tijdens het project verschillende robottoepassingen gebruiken, zoals logistiek (Assist) en verkenning (Insight). Hierdoor voldoet de digitale infrastructuur aan meerdere applicatie-eisen en is deze robuust in een verscheidenheid aan taken en omstandigheden.

Naar verwachting zal de wijnbouwsector gunstig reageren op deze projecten. Ze hebben technologie nodig om de arbeidstekorten waarmee ook de landbouw wordt geconfronteerd, te vervangen. Dit kan door een meer toegankelijke manier te bieden voor wijngaarden om robotica en AI-technologie te omarmen. Telers zullen de traditionele wijnbereidingsvaardigheden niet verliezen, maar elke wijngaard die traditionele en moderne productiemethoden kan combineren, zal in de voorhoede van de industrie staan.

De deelbaarheid van de digitale infrastructuur is de sleutel tot het opzetten van een betrouwbaar en betrouwbaar dataplatform waar alle betrokken partijen mee kunnen werken. Als het eenmaal is opgezet, kunnen de ontwikkelaars het delen met en samenwerken met een reeks agritech-bedrijven die de voordelen en kansen zien van het werken met een van de snelst groeiende gewassensectoren in Groot-Brittanië.

Foto: Agri-EPI Center