Efficiënter frezen met Cellro robotcel

Mon Dec 23 2024

12 23

Efficiënter frezen met Cellro robotcel

22/02/2022

Door Ad Spijkers

Gereedschapmakerij zocht oplossing voor automatiseren van productie kleine series vervangings- en slijtagedelen.


     

Een gereedschapsmakerij en leverancier van fijnmechanische onderdelen, kritische machinecomponenten en vervangings- en slijtagedelen maakt als één van de eersten gebruik van de Xcelerate X35 | R-C2 | 6S robotcel van Cellro in Veenendaal.

Bij het bedrijf zijn flexibiliteit en een snelle levertijd belangrijk. De seriegrootte varieert van 1 tot 150 stuks, met een productiecyclustijd tussen 5 min en 20 min. Deze producten worden in enkele tientallen per klant geleverd, specifiek afgestemd op zijn wensen. Twee belangrijke redenen om te automatiseren zijn het vastleggen van kennis en het flexibel kunnen omgaan met de personele bezetting. Het bedrijf wil nieuwe jonge mensen snel kunnen opleiden in de productie.

Opspanning

De Xcelerate X35 is niet de eerste automatisering bij het bedrijf. Al jarenlang draait er een Xcelerate X10 aan een Mitsubishi draadvonkmachine. Opvallend bij de nieuw investering is de inzetbaarheid van de 6S module voor het automatisch omkeren voor de tweede opspanning op een freesmachine. De integratie van het 6S station vergt weinig extra programmeertijd en levert meer onbemande uren op bij een gehalveerde set-up tijd.

Een ander voordeel is de logistiek, omdat het product in één keer klaar is. Ook garandeert het station een nauwkeurige geautomatiseerde overname en verhoogt het daarmee de kwaliteit van het eindproduct. Het is nu gemakkelijk om kleinere series in één productierun te maken.

De inzet van Xcelerate X35 | R-C2 | 6S heeft impact op het productieproces (seriegrootte, opspanning, beladen en ontladen) en werkproces (werkvoorbereiding, materiaal, tools, programma’s). De gereedschapmakerij heeft ook het meten met een Heidenhain meettaster in het bewerkingsproces geïntegreerd. Standtijden van gereedschappen, meetdata en andere procesdata worden vastgelegd in een CAM-systeem, zodat de informatie behouden blijft.

Anders werken

Maar is er meer gaande. Producten die eerst op een andere machine werden geproduceerd, zijn gemakkelijk en snel over te zetten naar de nieuwe geautomatiseerde machine. Meerdere orders tegelijk worden nu overdag getest om ze daarna ’s nachts onbemand te kunnen laten draaien.

De producten verblijven nu langer op de freesmachine door de automatische controlestappen, maar de totale capaciteit en flexibiliteit is hoger dan zonder automatisering. Uiteindelijk neemt de totale doorlooptijd per product af. En als er iets fout gaat, is het snel gecorrigeerd en zijn er weinig faalkosten.

De gereedschapmakerij heeft voor de automatisering van deze machine verschillende oplossingen bekeken. Cellro bleek de enige in de markt die een oplossing kon bieden zonder het bestaande spansysteem aan te hoeven passen. Daarnaast was er de wens om behalve product- ook pallethandling te automatiseren. Cellro heeft een voorstel uitgewerkt en het resultaat is er.

Een uitgebreidere beschrijving vindt u op de site van Cellro.

Foto: Cellro