Robots produceren circulaire matrassen

Mon Apr 29 2024

04 29

Robots produceren circulaire matrassen

08/02/2024

Door Ad Spijkers

Koninklijke Auping heeft in Deventer een deels gerobotiseerde nieuwe fabriek geopend waar alleen circulaire matrassen worden gemaakt.


     

De lijn is geautomatiseerd en grotendeels gerobotiseerd waardoor de productie van circulaire matrassen kan worden opgeschaald. De circulaire matrassen bestaan uit staal en polyester en zijn eenvoudig uit elkaar te halen, zo zegt de fabrikant. Het maken van deze matrassen gebeurde met de hand, omdat de traditionele productielijnen de materialen niet konden verwerken. Auping ging een samenwerking aan met Robotize in Apeldoorn (een joint venture van Machinefabriek Geurtsen in Deventer en Hollander Techniek in Apeldoorn). Samen kwamen ze tot de nieuwe, geautomatiseerde productielijn.

Nieuwe productielijn

Auping is al jaren koploper in de circulaire matrassenindustrie. In de nieuwe fabriek in Deventer gaat het proces een stuk efficiënter. De opening is in deze industrie een wereldprimeur. De doelstellingen van Auping zijn ambitieus. Het bedrijf kiest daarvoor omdat het gelooft dat organisaties medeverantwoordelijk zijn voor de leefbaarheid van de aarde voor toekomstige generaties.

De productielijn moest voldoen aan eisen waarbij verschillende types matrassen gemaakt moeten kunnen worden. Ook moest de lijn met andere typen materialen en een andere verbindingstechniek kunnen werken. Dat is gelukt: met de nieuwe lijn rolt er elke minuut een nieuw en op maat gemaakt circulair matras van de lijn.

Bijna alle modellen circulair

Het eerste 100% circulaire matras van het beddenmerk kwam in 2020 op de markt. Het model Evolve, zoals de eerste heet, kreeg twee jaar later gezelschap van twee nieuwe modellen. In datzelfde jaar werkte Auping mee aan de Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid (UPV). Zodat 1,5 miljoen afgedankte matrassen per jaar niet meer in de verbrandingsovens zouden belanden en de recycling te stimuleren.

Dit jaar voegt de beddenfabrikant nog twee nieuwe modellen circulair matras toe aan het assortiment, waarmee bijna het hele assortiment van het merk circulair wordt. Zo wil de onderneming bijdragen aan de realisatie van een volledig circulaire economie in 2050 en een halvering van het primaire grondstoffenverbruik in 2030.

Circulair ecosystem

In samenwerking met verschillende partners heeft Auping een ecosysteem opgezet genaamd ‘het Circular Mattress Ecosystem’. Daarmee moeten de materialen van circulaire matrassen op een hoogwaardige manier worden gerecycled en wordt de kringloop gesloten. Alle materialen die worden gebruikt voor de productie van een matras kunnen na de levensduur worden gerecycled en opnieuw worden gebruikt voor de productie van een nieuw matras.

Auping hoopt, nu de productie van circulaire matrassen een rendabel business model vormt, meer producenten mee te krijgen in de circulaire transitie, om zo toe te werken naar een duurzame, afvalvrije sector. Het merkt stelt het rendabel businessmodel dan ook beschikbaar voor andere matrasproducenten.

Bron: Magazine Recycling Benelux – Foto: Koninklijke Auping