Hoe lang gaan elektromotoren mee?

Mon Dec 23 2024

12 23

Hoe lang gaan elektromotoren mee?

06/08/2020

Door Ad Spijkers

Hoe betrouwbaar zijn de lamellen en hoe lang kan een elektromotor in een elektrisch voertuig daardoor blijven functioneren? De faculteit Voertuigtechnologie van de Hochschule Esslingen gaat het uitzoeken.


     

Er worden steeds vaker elektrische aandrijvingen in voertuigen ingebouwd. Dat betekent onder meer dat de methoden waarmee de levensduur van componenten kan worden voorspeld, verder moeten worden ontwikkeld. Om kopers van elektrische voertuigen een voldoende lange levensduur voor hun nieuwe auto's te garanderen, moet een garantie voor de levensduur van de elektromotor worden gegeven. Het doel van het onderzoeksproject is daarom het verbeteren van de nauwkeurigheid van de voorspelling voor de levensduur van de elektromotor.

Nieuwe testmethode

Het hart van een elektromotor - de rotor - bestaat uit talloze lagen zeer dun metaal. Hier wordt een staal met speciale magnetische en mechanische eigenschappen toegepast. Voor een nauwkeurige voorspelling van de levensduur van de rotor moeten de materiaaleigenschappen van de stalen lamellen, die slechts 0,1 mm tot 0,3 mm dik zijn, onder een realistische spanning worden bepaald.

Bij een nieuwe testmethode die de onderzoekers ontwikkelen, moet rekening worden gehouden met de vele invloedsfactoren waaraan de rotor wordt blootgesteld tijdens de levensduur van een voertuig. Dit omvat verschillende technieken bij de productie van de stalen lamellen, snelheidsveranderingen van gedeeltelijke tot volledige belasting, verouderingsinvloeden en temperatuurschommelingen tijdens bedrijf.

Behalve door de Stiftung Stahlanwendungsforschung en de Forschungsvereinigung Antriebstechnik wordt het onderzoeksproject ondersteund door verschillende autofabrikanten (BMW, Mercedes-Benz, Porsche, VW), toeleveranciers (ZF, Mahle, Stiefelmayer Lasertechnik, Valeo Siemens eAutomotive, Schaeffler, Bosch, EM-motive, AVL, Magna Powertrain) en materiaalfabrikanten (Voestalpine, Wälzholz).

Foto: Wikimedia, Claus Ableiter