ATEX-robots op offshore-platforms

Tue Apr 23 2024

04 23

ATEX-robots op offshore-platforms

15/04/2021

Door Ad Spijkers

Het Noorse petroleumraffinagebedrijf Equinor introduceert ATEX-gecertificeerde robots van Taurob op zijn olie- en gasinstallaties.


     

ATEX is de Europese certificering voor apparatuur die is getest en goedgekeurd als 'intrinsiek veilig'. De robot zal worden gebruikt voor het uitvoeren van routine-inspectie- en onderhoudstaken op offshore-installaties.

Het Oostenrijkse Taurob begon elf jaar geleden met het ontwikkelen van robotica voor de veiligheid van mensen, met name in noodsituaties. Veiligheid is ook de belangrijkste drijfveer voor het energiedomein om in robotica te stappen.

Samenwerking

De Taurob Inspector is het resultaat van intensieve samenwerking tussen Taurob, Equinor, Total (F) en OGTC (GB). Total was de eerste energiemaatschappij die robotinspectie implementeerde in haar  fabriek op de Shetland-eilanden in de Noordzee. De vier partijen besloten in 2019 om deel te nemen aan het Argos Joint Industry Project om een volledig nieuwe robot te ontwikkelen die autonome taken kan uitvoeren.

Taurob verwacht dat het resultaat een robuuste en betrouwbare robot is, met onderhoudsintervallen tot maar één keer per jaar. Dit is een uitkomst voor normaliter onbemande faciliteiten waar menselijke tussenkomst zeldzaam is. De robot zal communiceren met de installatie.

Dit jaar zullen de eerste tests worden uitgevoerd. Het doel van Taurob is het opbouwen van vertrouwen bij operators en de acceptatie van robots op de locatie te vergroten. Het doorlopen van grondige certificeringsprocedures met de klanten en hun veiligheids- en elektra -afdelingen is daarbij net zo belangrijk als het ontwikkelingsproces zelf.