Slimme sensoren voor robotica

Mon Aug 08 2022

08 08

Slimme sensoren voor robotica

22/06/2022

Door Ad Spijkers

Onder het motto 'We Create Digital Transformation' presenteert Sick sensoroplossingen voor alles wat met robotica en slimme data-oplossingen te maken heeft.


     

Het bedrijf uit Waldkirch presenteert deze week op de vakbeurs Automatica 2022 een uitgebreid assortiment oplossingen voor robotica en automatisering. De focus ligt daarbij op sensoroplossingen voor veilige samenwerking tussen mens en robot en op 3DToF-technologieën (Time of Flight) voor robotgeleidingstoepassingen en nieuwe digitale diensten op basis van sensorgegevens.

Intelligente sensoren zijn belangrijke componenten voor automatisering en robotica. Met sensoroplossingen voor visuele robotgeleiding, grijperbewaking en veilige bewegingstoepassingen levert Sick een uitgebreid portfolio voor veilige robotica, robotgeleiding en procesbesturing.

Veilige mens-robot interactie

Met het sBot Speed-veilige roboticasysteem toont Sick een eenvoudig te installeren oplossing voor op prestaties geoptimaliseerde bescherming van robottoepassingen. Het complete systeem bestaat uit een veiligheidslaserscanner en een Flexi Soft veiligheidscontroller. Deze zorgen voor een adaptieve perceptie van de omgeving en maken zo ongehinderd en veilig menselijk ingrijpen in het robotsysteem mogelijk.

Hoe dichter de persoon bij het werkgebied van de robot komt, des te langzamer de robot beweegt – totdat hij volledig tot stilstand komt. Als de persoon het veiligheids- en waarschuwingsveld verlaat, start de robot automatisch weer op. Aanvankelijk gebeurt dat met een veilig verminderde snelheid totdat hij de oorspronkelijke werksnelheid kan hervatten. Het sBot Speed-veiligheidssysteem is ook beschikbaar voor integratie in de ecosystemen van Universal Robots, Kuka, Fanuc en Yaskawa.

3DToF-camera

In stationaire en mobiele robottoepassingen moeten soms afstandsbeelden en omgevingsscenario's voor robotgeleiding worden vastgelegd. Zelfs als de montageruimte krap is, lost de 3DToF-camera Visionary-T Mini (foto) dergelijke taken op. Met zijn 3DToF-imagermodule met een resolutie van 512 x 424 pixels is een hoge beelddynamiek mogelijk.

De sensor genereert continu nauwkeurige intensiteit- en dieptewaarden van zijn omgeving. Zelfs in slecht verlichte omgevingen en op grotere afstanden zorgen de pixeldichtheid en de verlichting in de Visionary-T Mini voor een hoge, van de oppervlakte onafhankelijke scherptediepte en immuniteit voor omgevingslicht.

De 3DToF-camera visualiseert het live beeld van een werkscène en de omgeving voor de robotcontroller met een framerate tot 30 Hz. Met de ruwe data-output kunnen softwarespecialisten zoals OEM's en integrators de meetwaarden van de Visionary-T Mini in hun eigen robotica-oplossingen en toepassingen. Een groot aantal industriestandaard programmeertalen, software-interfaces en bibliotheken worden ondersteund.

Foto: Sick