Mobiele lasrobot voor de scheepsbouw

Mon Apr 29 2024

04 29

Mobiele lasrobot voor de scheepsbouw

14/07/2023

Door Ad Spijkers

Comau in Turijn en Fincantieri in Triëst hebben het eerste resultaat van hun gezamenlijke samenwerking gepresenteerd.


     

De MR4Weld (Mobile Robot for Welding) is een oplossing voor buitenautomatisering om kwaliteit, prestaties en welzijn tijdens intensieve laswerkzaamheden te verbeteren. De mobiele robot wordt door de partners beschouwd als een nieuw paradigma om automatisering buiten de fabrieksvloer te brengen. Het systeem zal worden gebruikt binnen Fincantieri-scheepswerven om autonoom staalconstructies te lassen, met een mogelijke drievoudige toename in vergelijking met een handmatig proces.

Mobiele robot

De nieuwe oplossing beschikt over een zesassige gelede robot met hoog laadvermogen en is voorzien van een lastoorts. De robot is geïnstalleerd op een onderstel met rupsbanden en heeft een geïntegreerd vision-systeem om lasverbindingen autonoom te identificeren. Dit garandeert een betere laskwaliteit en minder ergonomische risico's. Het systeem helpt bij de transformatie van het scheepsbouwproductieproces door te zorgen voor meer flexibiliteit en verbeterde veiligheid naast lagere totale kosten.

De MR4Weld is ontworpen om in elke omgeving te kunnen bewegen en om samen te werken met werknemers. Hij kan eenvoudig worden beheerd door een enkele operator Het systeem maakt gebruik van digitale tools om las- en productiedata te verzamelen die kunnen worden gebruikt om de lasverbindingen te documentern. De MR4Weld voldoet volledig aan de huidige veiligheidsvoorschriften en kan het zonder hekken worden gebruikt op elk van de meerdere dekken waaruit een vaartuig bestaat.

Fincantieri en Comau hebben gezamenlijk een Europese patentaanvraag ingediend voor specifieke MR4Weld technologische kenmerken. De geavanceerde oplossing kan ook naadloos worden geïntegreerd in de digitale infrastructuur van Comau, waardoor de productiviteit en winstgevendheid van het robotsysteem verder worden gewaarborgd.

Verdere samenwerking

Als onderdeel van de hernieuwde samenwerking zullen de bedrijven geavanceerde en mobiele robotica ontwikkelen om andere repetitieve activiteiten van de scheepsbouwprocessen te automatiseren. Hieronder vallen werkzaamheden aan verticale en niet-lineaire oppervlakken en ongestructureerde omgevingen. Ook zullen de bedrijven Comau's exoskeletten testen voor verdere verbetering van de ergonomische omstandigheden en het welzijn van de bedieners.

Fincantieri zal ook samenwerken met Comau om de technische vaardigheden van zijn operators te versterken en te verbeteren. Comau heeft speciale trainingsformaten voor de scheepsbouwoperators ontwikkeld. Het implementeren van geautomatiseerde oplossingen voor repetitieve productieactiviteiten zonder hoge toegevoegde waarde is een van de pijlers van de strategie van Fincantieri.

Uitbreiding naar nieuwe segmenten

Comau zal ook een nieuwe stap zetten in de richting van differentiatie van zijn kernactiviteiten en uitbreiding naar nieuwe segmenten buiten de fabrieksvloer. Ook zullen de bedrijven beginnen met het industrialiseren van de gezamenlijke MR4Weld-robotica-oplossing. Deze kan niet alleen worden toegepast in de scheepsbouwindustrie, maar ook in andere industrieën die de productie van grote staalinfrastructuren vereisen. Binnen de beoogde onderzoeken evalueren de bedrijven de mogelijkheden en relevante afspraken om de snelle ontwikkeling van de geïdentificeerde technologische oplossingen verder te faciliteren.

Foto: Comau