Meerderheidsbelang Rexroth in Kassow

Mon May 29 2023

05 29

Meerderheidsbelang Rexroth in Kassow

22/03/2022

Door Ad Spijkers

Bosch-dochter ziet het verwerven van een meerderheidsbelang als volgende stap naar de Fabriek van de toekomst.


     

Bosch Rexroth wil het meerderheidsbelang verwerven in Kassow Robots in Kopenhagen. Dit bedrijf ontwikkelt en produceert collaboratieve robots (cobots) voor industriële toepassingen en telt circa 25 medewerkers op twee locaties, Kopenhagen en Praag. De transactie is onderworpen aan de goedkeuring van de antitrustautoriteiten.

Groeiende markt

Samenwerkende industriële robots vormen een belangrijke bouwsteen voor de Fabriek van de toekomst. De lichtgewicht robots van Kassow Robots kunnen op verschillende manieren worden gebruikt in industriële productie. Ze hebben een hoog laadvermogen en een groot bereik en kunnen in de kleinste ruimtes werken. Voorzien van zeven assen biedt een cobot van de Deense fabrikant een hoge mate van flexibiliteit.

De behoefte aan flexibele robotica is groot. De komende jaren zal de markt voor cobots naar verwachting tussen de 15% en 20% per jaar groeien. Bosch Rexroth wil dit potentieel benutten en breidt zijn portfolio daarom uit met collaboratieve robots van Kassow Robots. Laatstgenoemde ziet in het Duitse concern een partner die het bedrijf zal ondersteunen bij het uitbreiden van de bedrijfsactiviteiten.

Kassow cobots

Sinds de start van de verkoop van de eerste twee cobotmodellen in 2019 is de productfamilie van het Deense bedrijf uitgegroeid tot vijf collaboratieve robotmodellen. Deze bieden een bereik van 850 mm tot 1800 mm, met een laadvermogen van 5 kg tot 18 kg en gewrichtssnelheden tot 225°/s. Alle modellen hebben zeven assen, programmering en bediening zijn eenvoudig. De software biedt een modulair platform dat een eenvoudige integratie van randapparatuur zoals grijpers, beeldverwerkingssystemen of andere klantspecifieke functionaliteiten mogelijk maakt.

Dankzij de combinatie van bereik en laadvermogen kunnen de cobots een breed scala aan automatiseringstaken op zich nemen: van verpakken tot machinebelading en pick-and-place toepassingen tot optische kwaliteitscontrole. De integratiekosten zijn aanzienlijk lager in vergelijking met kleinere industriële robots door de inherente veiligheid en lagere massa.

Fabriek van de toekomst

Alleen vloeren, plafonds en wanden zijn statisch en vast;.al het andere is veranderlijk en flexibel. Zo ziet Bosch Rexroth de Fabriek van de toekomst. Het bedrijf brengt voortdurend oplossingen op de markt die perfect passen in dit concept. Het portfolio omvat software voor productie, aandrijf- en besturingstechniek, digitale assistentiesystemen voor medewerkers en intelligente robotica voor productie en transport.

Met de cobots van Kassow Robots worden nu collaboratieve robots voor uiteenlopende toepassingen in fabrieken toegevoegd aan het portfolio. Bosch Rexroth (met Nederlandse hoofdvestiging in Boxtel) is van plan het Deense bedrijf internationaal aanzienlijk uit te breiden.

Foto: Kassow Robots