Robot kan isolement ouderen voorkomen

Sun Apr 28 2024

04 28

Robot kan isolement ouderen voorkomen

23/06/2023

Door Ad Spijkers

Social Mediator Robots (SMR's) kunnen berichten tussen mensen overbrengen en zouden isolatie bij ouderen kunnen voorkomen.


     

Om isolement te voorkomen, is het cruciaal dat ouderen met anderen over hun dagelijkse problemen kunnen praten. Een onderzoeksgroep aan de universiteit van Tsukuba (zo'n 60 km noordoostelijk van Tokyo) onderzoekt en ontwikkelt dit soort robots en heeft ontwerprichtlijnen hiervoor ontwikkeld.

Experimenten

Het team onderzoekt hoe dergelijke robots boodschappen van een bejaarde over hun dagelijkse problemen naar een andere partij zouden moeten overbrengen. Eerst is een online enquête gehouden onder 720 deelnemers van 65 jaar en ouder en zijn er 589 geldige antwoorden ontvangen.

Na analyse van de gegevens bleek dat drie soorten communicatie-opties de voorkeur hadden van de deelnemers: 'type om ondersteuning vragen', 'type verbergen' en 'type opnemen'. Verder werd aangetoond dat de meest geschikte communicatiemogelijkheid afhangt van de ontvanger, de inhoud van het bericht en het geslacht en de persoonlijkheidskenmerken van de oudere afzender.

Een tweede experiment is uitgevoerd met 36 nieuwe deelnemers van 65 jaar en ouder. De resultaten toonden aan dat, wanneer de robot als tussenpersoon was uitgerust met deze communicatiemogelijkheden, de angst voor isolatie bij de deelnemers aanzienlijk afnam. Deze bevindingen bieden bruikbare richtlijnen voor het ontwikkelen van robots en AI-systemen voor ouderen. De wetenschappelijke publicatie vindt u hier.

Ill.: University of Tsukuba