Passen AI en robots in de zorgpraktijk?

Mon Apr 29 2024

04 29

Passen AI en robots in de zorgpraktijk?

11/07/2023

Door Ad Spijkers

Robots en kunstmatige intelligentie hebben het potentieel om als zorgverleners op te treden. Maar dat roept verschillende ethische vragen op.


     

De recente vooruitgang op het gebied van robotica en kunstmatige intelligentie (AI) belooft een toekomst waarin deze technologieën een prominentere rol in de samenleving zullen spelen. Actuele ontwikkelingen benadrukken de enorme mogelijkheden van deze technologieën. Denkt u maar aan de introductie van autonome voertuigen, de mogelijkheid om originele kunstwerken te. genereren en de creatie van chatbots die menselijke gesprekken kunnen aangaan.

Deze vorderingen bieden tal van voordelen, maar ze roepen ook enkele fundamentele vragen op. Kenmerken zoals creativiteit, communicatie, kritisch denken en leren, die ooit als uniek voor mensen werden beschouwd, worden nu door AI gerepliceerd. Kunnen intelligente machines daarom als 'menselijk' worden beschouwd?

Onderzoek

Om deze vraag te beantwoorden, onderzochten wetenschappers van de Tokyo University of Science en de Kyoritsu Women’s University in Tokyo een zeer humane praktijk. Deze studie in toegepaste ethiek onderzoekt of robotica, human engineering en human intelligence-technologieën mensen kunnen en moeten vervangen in verpleegkundige taken.

Zorgverleners tonen empathie en leggen zinvolle contacten met hun patiënten. Deze menselijke aanraking is essentieel voor het bevorderen van een gevoel van begrip, vertrouwen en emotionele steun. De onderzoekers onderzochten of de huidige ontwikkelingen op het gebied van robotica en AI deze menselijke kwaliteiten kunnen implementeren. Dit zouden ze kunnen doen door de ethische concepten na te bootsen die worden toegeschreven aan menselijke verpleegsters, waaronder belangenbehartiging, verantwoordingsplicht, samenwerking en zorgzaamheid.

Pleitbezorging in de verpleging omvat het spreken namens patiënten om ervoor te zorgen dat zij de best mogelijke medische zorg krijgen. Dit omvat het beschermen van patiënten tegen medische fouten, het verstrekken van behandelingsinformatie, het erkennen van de voorkeuren van een patiënt en het optreden als bemiddelaar tussen het ziekenhuis en de patiënt.

Zorgen

De onderzoekers merkten op, dat hoewel AI patiënten kan informeren over medische fouten en behandelingsopties, ze vraagtekens zetten bij het vermogen om de waarden van patiënten echt te begrijpen. Ook is het de vraag of robots en AI zich kunnen inleven en effectief als bemiddelaars door menselijke relaties kunnen navigeren.

De onderzoekers uitten ook hun bezorgdheid over het verantwoordelijk houden van robots voor hun acties. Ze stelden de ontwikkeling van verklaarbare AI voor, die inzicht zou geven in het besluitvormingsproces van AI-systemen, waardoor de verantwoording zou worden verbeterd. De studie benadrukt verder dat verpleegkundigen effectief moeten samenwerken met hun collega's en andere zorgprofessionals om de best mogelijke zorg voor patiënten te garanderen.

Omdat mensen vertrouwen op visuele aanwijzingen om vertrouwen en relaties op te bouwen, kan onbekendheid met robots leiden tot suboptimale interacties. De onderzoekers erkenden dit probleem en benadrukten het belang van verder onderzoek om het juiste uiterlijk van robots te bepalen om een efficiënte samenwerking met menselijk medisch personeel te vergemakkelijken. Hoewel robots en AI de potentie hebben om de emoties van een patiënt te begrijpen en passende zorg te bieden, moet de patiënt ook bereid zijn om robots als zorgverleners te accepteren.

Nieuwe ontdekkingen

Na de ethische concepten in de verpleging te hebben overwogen, erkennen de onderzoekers robots menselijke zorgverleners misschien niet snel volledig zullen vervangen, maar ook dat ze de mogelijkheid niet uitsluiten. Robots en AI kunnen het tekort aan verpleegkundigen verminderen en de behandelingsresultaten voor patiënten verbeteren. Maar hun inzet vereist een zorgvuldige afweging van de ethische implicaties en de impact op de verpleegkundige praktijk. Verder onderzoek zou niet alleen kunnen helpen om ze op te lossen, maar ook kunnen leiden tot nieuwe ontdekkingen in de ethiek.

De wetenschappelijke publicatie vindt u hier.

Foto: Softbank Robotics