Licentie IPA labrobot voor United Robotics

Mon Apr 29 2024

04 29

Licentie IPA labrobot voor United Robotics

17/10/2023

Door Ad Spijkers

Licentieovereenkomst moet leiden tot verdere ontwikkeling en marketing van de laboratoriumrobot


     

De United Robotics Group in Bochum en het Fraunhofer-Institut für Produktionstechnik und Automatisierung (IPA) in Stuttgart hebben in het kader van een nieuw technologisch partnerschap een licentieovereenkomst getekend. Het betreft de distributie en verdere ontwikkeling van de laboratoriumrobot Kevin, geproduceerd en gedistribueerd door URG.

Kevin is een autonome mobiele laboratoriumrobot, ontwikkeld door Fraunhofer IPA. Hij kan flexibel en intuïtief in laboratoriuminfrastructuren worden geïntegreerd en processen automatiseren. De robot voert repetitieve routinetaken uit. Hij transporteert bijvoorbeeld microtiterplaten en zogenaamde rekken, rekken voor monsterbuisjes of verbruiksartikelen om bij te vullen. Ook kan hij systemen met pipettips afleveren.

Kevin

Kevin  is bij de eerste testklanten wereldwijd tot volwassenheid gebracht. De robot gaat nu in serieproductie onder de paraplu van United Robotics. Voor dit doel heeft het bedrijf een overeenkomstige licentie verkregen om de hardware en software van de robot te gebruiken en verder te ontwikkelen.

Met Kevin kan de onderneming haar aanwezigheid in de life sciences-sector versterken en kan ze sociale uitdagingen zoals het tekort aan geschoolde werknemers en demografische veranderingen aanpakken. 24 uur per dag Kevin gebruiken, verhoogt de laboratoriumefficiëntie. Door de werklast van de medewerkers te verlichten, kunnen zij zich concentreren op activiteiten die bijzonder waarde toevoegen.

Met de nieuwe overeenkomst geeft Fraunhofer IPA de verdere ontwikkeling en marketing van Kevin een impuls. Door automatisering kunnen laboratoria flexibel reageren op verschillende behoeften in de life science sector. Naast de overdracht van de licentierechten op Kevin hebben er ook personele wisselingen plaatsgevonden. De twee wetenschappers van het instituut verhuizen naar de United Robotics Group. Beiden begeleiden Kevin vanaf het eerste idee tot aan het marktklare serieproduct.

United Robotics

De United Robotics Group, opgericht in 2020, brengt negen servicerobotica-bedrijven samen in een ecosysteem dat hardware- en software-expertise onder één dak bundelt. Er werken ruim 490 medewerkers uit 28 landen bij het bedrijf. De United Robotics Group brengt technologie- en robotica-experts uit de sociale en industriële wereld samen. Hun gedeelde doel is om technologie te gebruiken om processen voor mensen gemakkelijker te maken, zodat individuen zich kunnen concentreren op menselijke interacties in een veilige omgeving. Een van de onderdelen van de groep is Aldebaran, dat onder meer de robots Pepper en Nao op de markt brengt.

Foto: Fraunhofer IPA