Komt er eindelijk één informatiestandaard?

Tue Jan 14 2025

01 14

Komt er eindelijk één informatiestandaard?

23/08/2022

Door Ad Spijkers

Samenwerking belooft de integratie van OT- en IT-systemen te vereenvoudigen door te stroomlijnen hoe gegevens van procesapparatuur worden beheerd.


     

ISA100 WCI, NAMUR, ODVA, PI, VDMA, ZVEI, FieldComm Group en OPC Foundation zijn de toonaangevende organisaties voor de ontwikkeling van normen en eindgebruikers in de procesautomatisering. Ze kondigen vandaag een voortdurende samenwerking aan voor de specificatie van een gestandaardiseerd Process Automation Device Information Model (PA-DIM).

De deelnemende organisaties willen samen werken aan de specificatie en deelnemen aan de PA-DIM-werkgroep van de FieldComm Group voorverbeteringen en uitbreidingen van de PA-DIM-specificatie. Door het eigendom uit te breiden naar deze organisaties en hun leden zal de acceptatie van het op OPC UA-gebaseerde standaardmodel voor centrale informatie van veldapparaat in de huidige procesautomatiseringssystemen en toekomstige nieuwe producten verder verstevigen.

PA-DIM

FieldComm Group en de OPC Foundation werken sinds 2017 samen als oorspronkelijke mede-eigenaars en medeontwikkelaars. Ze werken samen met standaardisatieorganisaties en gebruikers om de PA-DIM-specificatie te creëren, die de use cases en eindgebruikersvereisten aanpakt. Deze zijn gedefinieerd in de NAMUR Aanbevelingen (NE 175, NE 176), ook bekend als NAMUR Open Architecture.

De eerste versie van de specificatie is uitgebracht op 31 maart 2020 en bevat een informatiemodel en semantische identifiers voor veelvoorkomende typen procesautomatiseringsinstrumenten. Te denken valt aan onder meer druk-, drukverschil-, temperatuur-, niveau- en flowsensoren en klepstandstellers. De huidige activiteiten van de werkgroep zijn gericht op het uitbreiden van het model met procesanalysatoren.

Voordelen

Het Process Automation Device Information Model (PA-DIM) is een specificatie die protocolonafhankelijke communicatie van parameters van algemeen gebruikte apparatuur in de procesautomatisering mogelijk maakt, inclusief semantische ID's volgens IEC 61987, met behulp van OPC UA-informatiemodelleringstechnieken. Het elimineren van afhankelijkheden van automatiseringsprotocollen vereenvoudigt de integratie van IT- en OT-systemen.

De opname van semantische apparaatinformatie maakt duidelijke machine-naar-machine (M2M) communicatie mogelijk. Veldbusspecifieke implementaties worden omgezet in de adresruimte van het PA-DIM-informatiemodel. Producten die PA-DIM gebruiken, kunnen gemakkelijk NAMUR Open Architecture (NOA) use cases ondersteunen. Hierbij kunt u denken aan geautomatiseerde inventariscontrole, identificatie, apparaatgrootte, capaciteitstesten met meerdere variabelen, uitlezen van proceswaarden met meerdere variabelen, levenscyclusgarantie van apparaten, gezondheidsbewaking, metingen ten behoeve van het milieu en diagnostiek

 

Wat heeft dit met robotica te maken, zult u zich afvragen? Wel, robots betreden steeds meer de procesindustrie (denk bijvoorbeeld aan de inspectierobots van ExRobotics en Anybotics) voor inspectie, identificatie, bewaking en in de toekomst wellicht bediening van allerlei apparatuur. Of robots ook aan de PA-DIM specificatie voldoen, is nog even koffiedik kijken. Maar ze zullen informatie moeten doorsturen naar procesbesturingssystemen, dus het kan zeker geen kwaad deze ontwikkeling goed in de gaten te houden.

Bron: VDMA – Foto: PxHere, Alan Levine