Robot stand-in bootst bewegingen in VR na

Mon Apr 29 2024

04 29

Robot stand-in bootst bewegingen in VR na

27/10/2023

Door Ad Spijkers

Mensen kunnen via virtual reality samenwerken met collega's in een andere ruime.


     

Onderzoekers van Cornell University in Ithaca en Brown University in Providence (80 km zuidwest van Boston) hebben een verbeterde telepresence-robot ontwikkeld. Deze reageert automatisch en in real-time op de bewegingen en gebaren van een externe gebruiker in virtual reality. Met het robotsysteem, genaamd VRoxy, kan een externe gebruiker in een kleine ruimte zoals een kantoor via VR samenwerken met teamgenoten in een veel grotere ruimte.

Virtual reality

Met een VR-headset heeft een gebruiker toegang tot twee weergavemodi. De Live-modus toont een meeslepend beeld van de samenwerkingsruimte in real-time voor interacties met lokale medewerkers. De navigatiemodus geeft routes door de ruimte weer, waardoor externe gebruikers kunnen 'teleporteren' naar waar ze heen willen. Deze modus zorgt voor een snellere, soepelere mobiliteit voor de externe gebruiker en beperkt bewegingsziekte.

Door het automatische karakter van het systeem kunnen teamgenoten op afstand zich concentreren op samenwerking in plaats van op het handmatig besturen van de robot, aldus de onderzoekers.

Samenwerking

Het grote voordeel van virtual reality is dat mensen allerlei soorten voortbewegingstechnieken kunnen gebruiken die mensen gebruiken in virtual reality-games. Een voorbeeld is het onmiddellijk van de ene positie naar de andere gaan. De functionaliteit stelt externe gebruikers in staat fysiek een beperkte hoeveelheid ruimte in beslag te nemen, maar samen te werken met teamgenoten in een veel grotere externe omgeving.

Het automatische, real-time reactievermogen van VRoxy is van groot belang voor zowel externe als lokale teamgenoten, aldus de onderzoekers. Met een robotproxy zoals VRoxy kan een externe teamgenoot die opgesloten zit in een klein kantoor, communiceren in een groepsactiviteit die in een veel grotere ruimte wordt gehouden, zoals in een scenario voor ontwerpsamenwerking.

Voor teamgenoten bootst de VRoxy-robot automatisch de lichaamspositie van de gebruiker en andere vitale non-verbale signalen na die anders verloren zouden gaan bij telepresence-robots en op Zoom of Teams. De monitor van VRoxy – die een weergave van het gezicht van de gebruiker weergeeft – zal bijvoorbeeld dienovereenkomstig kantelen, afhankelijk van de focus van de gebruiker.

VRoxy is voorzien van een 360° camera, een monitor die gezichtsuitdrukkingen weergeeft die zijn vastgelegd door de VR-headset van de gebruiker, een robotachtige wijsvinger en omnidirectionele wielen. In toekomstig werk willen de onderzoekers VRoxy een boost geven met robotarmen waarmee externe gebruikers kunnen communiceren met fysieke objecten in de liveruimte via de robotproxy.

Foto: Cornell University