Fanuc breidt gamma CRX cobots uit

Mon Aug 08 2022

08 08

Fanuc breidt gamma CRX cobots uit

02/03/2022

Door Ad Spijkers

Japanse machine- en robotfabrikant biedt nu elf cobot modelvarianten aan.


     

Fanuc, leverancier van CNC's, robots, cobots en fabrieksautomatisering heeft nieuwe collaboratieve robots geïntroduceerd. De CRX-5iA, CRX-20iA/L en CRX-25iA zijn toevoegingen aan de CRX-serie die ook de CRX-10iA en CRX-10iA/L cobots omvat.

Het bedrijf ziet een grote vraag naar collaboratieve robots op de Europese markt en wil passende oplossingen bieden voor een breed scala aan toepassingen. De cobots zijn ontworpen om elk type producent (klein of groot) te ondersteunen bij het uitbreiden van de productiecapaciteit, met de hoogste betrouwbaarheid.

Breder programma

De lijn van CR en CRX cobot omvat nu elf cobot modelvarianten om producten van 4 kg tot 35 kg te hanteren. De nieuwe cobots, voor belastingen van 5 kg, 20 kg en 25 kg en een maximale reikwijdte van respectievelijk 994 mm, 1418 mm en 1889 mm, sluiten aan op de CRX-10iA en CRX-10iA/L modellen. Deze hebben een belastbaarheid van 10 kg en een bereik van respectievelijk 1249 mm en 1418 mm. Deze vijf CRX modellen, gecombineerd met Fanuc's CR serie van groene cobots, breidt Fanuc's mogelijkheden uit om meer bedrijven te helpen die op zoek zijn naar automatisering met cobots.

De CRX cobots zijn volgens de fabrikant veilig, gebruiksvriendelijk en betrouwbaar. Ze bieden een veelzijdige oplossing voor een brede waaier aan toepassingen, waaronder inspectie, laden/ontladen van machines, verpakken, palletiseren, schuren, lassen, en nog veel meer. Het IP67-beschermingsniveau (stofdicht en waterdicht) is standaard voor alle vijf CRX-modellen, zodat klanten ze zelfs in de meest veeleisende omgeving kunnen gebruiken.

De cobots kunnen externe krachten detecteren en veilig stoppen wanneer ze in contact komen met een persoon of object. Dankzij deze technologie kunnen de CRX-cobots veilig naast mensen werken zonder dat dure afschermingen nodig zijn. 

Ontwerp

De Fanuc CRX cobots bieden meer dan een lichtgewicht en compact ontwerp. Ze zijn geschikt voor industriële omgevingen en zijn tot acht jaar lang onderhoudsvrij. Door de interactieve programmering kunnen gebruikers robottrajecten aanleren door de robot handmatig te bewegen of via een tablet interface met drag-and-drop iconen.

De CRX kan worden gebruikt met een standaard 100V/240V voeding. Hij bevat energiebesparende functies waardoor het  stroomverbruik amper 400 W bedraagt (met 25 kg belasting). De serie ondersteunt verschillende van Fanuc's geavanceerde functies, waaronder iRVision. De cobot is geschikt voor elk bedrijf dat op zoek is naar een hogere efficiëntie, ook voor bedrijven die hun eerste stappen zetten in robotisering.

Het Benelux-hoofdkantoor van Fanuc is gevestigd in Mechelen (B).

Foto: Fanuc