Meerderheidsbelang SDF in VitiBot

Sun Nov 27 2022

11 27

Meerderheidsbelang SDF in VitiBot

15/08/2022

Door Ad Spijkers

De Europese fabrikant van landbouwmachines neemt een meerderheidsbelang in de Franse robotspecialist voor wijngaardverzorging.


     

SDF en VitiBot zullen hun krachten bundelen om een reeks innovatieve en hoogwaardige oplossingen te ontwikkelen en aan de markt aan te bieden voor een nieuwe, steeds duurzamere precisielandbouw. VitiBot werd in 2016 opgericht en belichaamt een nieuwe dynamiek in de Franse industrie van landbouwmachines.

De historische investeerders van VitiBot (Maison Louis Roederer, de groep Martell Mumm Perrier-Jouët, Laurent-Perrier Champagnes, Piper-Heidsieck en Charles Heidsieck) blijven aandeelhouder en lid van het strategisch comité, en zullen de onderneming aldus bijstaan.

VitiBot

VitiBot is een Franse startup in Reims, in het hart van de Champagnestreek. Het bedrijf neemt een sterke positie in op de opkomende markt van robotica voor wijngaardverzorging. Met de Bakus biedt het Franse merk een 100% elektrische autonome tractor aan.

Met meer dan vijftig Bakus robots in gebruik in wijngaarden over de hele wereld, een orderportefeuille die vol is, een direct sales team en een groeiend netwerk van dealers, zal VitiBot zijn commerciële ontwikkeling versnellen. Het bedrijf wil zijn status als speler in robotica voor wijngaardverzorging en in het ontwerpen van producten die aansluiten op de behoeften van de wijngaard- en landbouwmarkten in de toekomst consolideren.

De Bakus is het resultaat van vijf jaar onderzoek en is ontwikkeld door een team van jonge ingenieurs, allen gepassioneerd door robotica en ecologie, die de ambitie koesteren de wijnbouwers nieuwe praktijken aan te bieden en tegelijk de sociale en ecologische duurzaamheid te verbeteren.

SDF

SDF is een van 's werelds grootste fabrikanten van tractoren, oogstmachines en dieselmotoren. De Italiaans-Duitse onderneming produceert en verkoopt machines onder de merknamen Same, Deutz-Fahr, Lamborghini Trattori, Hürlimann en Grégoire. Met meer dan 4.000 werknemers is de groep een grote speler op de markt van speciale gewassen. De groep realiseerde in 2021 een omzet van 1,5 miljard euro.

Voor SDF is het nemen van een meerderheidsbelang in VitiBot meer dan een investering. Het moet leiden tot een synergie van kennis, vaardigheden, gedeelde waarden en ambities. Hierdoor kan VitiBot de uitdagingen van de landbouw van morgen aangaan. Aansluiting bij SDF is een kans voor verdere groei en succes. De overname is een innovatieversneller voor de SDF groep en genereert synergieën voor de twee complementaire bedrijven.

Duurzame en digitale landbouw is een sleutelfactor voor verdere ontwikkeling. Na een grondige verkenning bleek VitiBot de beste oplossing voor wijngaarden, waardoor SDF het tractoraanbod kan verrijken met zelfrijdende en emissievrije elektrische voertuigen. De prioriteiten van de onderneming zijn momenteel onbemande werking, precisielandbouw, digitale diensten, verzameling en beheer van agronomische gegevens, en de invoering van elektrificatie-technologieën voor landbouwmachines.

Foto: VitiBot