Stevinpremie voor Delftse roboticus

Wed Dec 25 2024

12 25

Stevinpremie voor Delftse roboticus

21/06/2024

Door Ad Spijkers

David Abbink ontvangt de prijs voor zijn onderzoek met grote maatschappelijke impact.


     

David Abbink van de Technische Universitit Delft ontvangt dit jaar de Stevinpremie van 1,5 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), te besteden aan wetenschappelijk onderzoek en kennisbenutting. Hij ontvangt de prijs met name voor de maatschappelijke impact van zijn onderzoek.

De prijs is een erkenning van Abbinks baanbrekende onderzoek op het gebied van mens-robotinteractie en het vormgeven van de toekomst van werk. Hij weet de verbinding tussen wetenschap, innovatie en de maatschappij te leggen. De TU Delft is trots dat hij deze bijzondere prijs ontvangt, die hem zal helpen zijn werk voort te zetten.

Uitdagingen

Abbink is als hoogleraar mens-robotinteractie verbonden aan de faculteiten Mechanial Engineering en Industrieel Ontwerpen. Hij is ook wetenschappelijk directeur van AiTech en het daaruit voorkomende interdisciplinaire Centre for Meaningful Human Control.

Abbink onderzoekt de samenwerking tussen mensen en intelligente machines zoals voertuigen of robots. Complexe maatschappelijke uitdagingen zoals vergrijzing of een groeiend tekort aan werknemers maken dat we moeten blijven nadenken over hoe we leven en werken. Technologie zoals robotica kan helpen bij deze uitdagingen. Toch blijven vakmensen cruciaal, zeker in essentiële sectoren als de gezondheidszorg, schoonmaak, logistiek en de maakindustrie.

Samenwerking

Abbink brengt ingenieurs, ontwerpers en sociale wetenschappers van verschillende universiteiten samen in het onderzoeks- en innovatie centrum FRAIM. Daar kijken zij, samen met vakmensen en ontwerp- en innovatie-experts, hoe automatisering en robotica werkelijk in dienst kunnen staan van de werkvloer en van de mensen. Succesvolle projecten waarbij op deze manier robotica onderzocht wordt, lopen al in het Erasmus MC op het gebied van verpleging en bij de bagageafhandeling van Schiphol.

Deze multidisciplinaire aanpak is precies waarvoor de Stevinpremie-jury erkent dat zijn werk grote maatschappelijke impact heeft. Volgens NWO slaagt Abbink er "als leider en verbinder in mensen met verschillende achtergronden, expertises en culturen, uit verschillende landen en organisaties samen te brengen voor een gemeenschappelijke visie.”

Stevinpremie

De Stevinpremie en de Spinozapremie zijn de hoogste Nederlandse onderscheidingen in de wetenschap. Ze worden jaarlijks uitgereikt aan vier mensen in totaal 'voor hun uitmuntende, baanbrekende en inspirerende werk', aldus NWO.

Abbink zelf is uiteraard blij met de Stevinpremie. Hij ziet het als erkenning en aanmoediging voor de grote groep mensen waarmee hij samenwerkt en waarmee ze proberen een betekenisvolle toekomst van werk vorm te geven. Zijn expertise als pragmatische robot-wetenschapper staat in dienst van dit grotere doel. Hij houdt dan ook niet van overspannen verwachtingen rondom robotica of het idee dat we robots moeten maken die mensen nabootsen. "We hebben al mensen, dáár moeten we goed voor zorgen", aldus Abbink.

De feestelijke uitreiking van de Spinoza- en Stevinpremies vindt plaats op woensdag 2 oktober.

Foto: TU Delft