Robotica en AI voor mensen met beperking

Fri Oct 18 2024

10 18

Robotica en AI voor mensen met beperking

18/10/2024

Door Ad Spijkers

De TU München en de ook in München gevestigde Stiftung Pfennigparade zijn een onderzoekssamenwerking voor drie jaar aangegaan.


     

De focus ligt op onderzoek met mensen die beperkt mobiel zijn. Robotica en AI kunnen hen helpen in hun dagelijks leven. In de toekomst zullen onderzoekers van de Technische Universität München (TUM) samenwerken met lichamelijk beperkte en gehandicapte mensen van de Stiftung Pfennigparade. Het doel is de komende drie jaar technische ideeën te ontwikkelen die het leven van mensen gemakkelijker maken. Hiervoor zijn nu geschikte kamers op de Pfennigparade beschikbaar.

Uitdaging

"Ik hoop dat ik ooit delen van mijn lichaam weer onder controle kan krijgen die ik momenteel helemaal niet of slechts met grote moeite kan bewegen”, zegt Dennis Bruder van Pfennigparade. De 38-jarige is verantwoordelijk voor digitale marketing en sociale media bij de stichting. Door een dwarslaesie kan hij zijn armen en benen niet kan bewegen en wordt verzorgd door de stichting.

In de zomer gaf de Ethische Commissie van universiteit groen licht om het onderzoeksproject te starten. "Werken met lichamelijk beperkte en gehandicapte mensen is een grote uitdaging en verantwoordelijkheid voor ons”, aldus Dr. Melissa Zavaglia, die als onderzoeker en projectleider samen met de Stiftung Pfennigparade samenwerkt aan oplossingen die mensen helpen.

Grote bereidheid

De Stiftung Pfennigparade zet zich al ruim zeventig jaar in voor een samenleving waarin mensen met en zonder beperking op alle levensgebieden probleemloos kunnen samenleven. De stichting wil mensen ondersteunen die getroffen zijn door ziekte, ongeval of aangeboren handicap. Haar missie is het bevorderen van zelfbeschikking, het openen van perspectieven en het vormgeven van kansen voor een zelfbepaalde toekomst voor mensen met een beperking. Technische oplossingen kunnen mensen helpen de vaardigheden terug te geven die ze verloren hebben, waardoor ze een onafhankelijker leven kunnen leiden.

Veel mensen waar de stichting voor zorgt staan open voor deelname aan onderzoek. Mensen met fysieke beperkingen zijn blij met elke stap die technologie voor hen kan zetten. Ervoor zorgen dat op een dag ook andere mensen zullen profiteren van nieuwe robotoplossingen is een grote motivatie.

Initiële tests

De samenwerking begint met het identificeren en decoderen van spierbewegingssignalen bij personen met ruggenmergletsel. In de komende weken zal het eerste onderzoek de spieractiviteit meten bij twee mensen met ruggenmergletsels met behulp van speciale elektromyografie, een 'high-density EMG'. De onderzoekers gaan proberen beweging-gerelateerde signalen van de verlamde spieren te identificeren. Ook willen ze onderzoeken of deze beweging-gerelateerde signalen kunnen worden gebruikt om een hulpmiddel of een rolstoel te besturen. De onderzoekers ontwikkelden ook een reeks vragen om te beoordelen hoe goed mensen typische dagelijkse taken kunnen uitvoeren.

Foto: Andreas Heddergott / TU München