Marktonderzoek belooft groei mobiele robotica

Sun Apr 28 2024

04 28

Marktonderzoek belooft groei mobiele robotica

19/09/2023

Door Ad Spijkers

Mobiele robots hebben de afgelopen tien jaar een substantiële groei doorgemaakt dankzij de vooruitgang op het gebied van roboticatechnologie, autonome navigatie en kunstmatige intelligentie.


     

Een nieuw marktonderzoeksrapport van IDTechEx, Mobile Robotics in Logistics, Warehousing, and Delivery 2024-2044, gaat dieper in op de technische, regelgevende en marktaspecten die van invloed zijn op de opkomende logistieke mobiele robotindustrie.

Trend

Volgens het onderzoek van IDTechEx is er tussen 2015 en 2022 sprake geweest van een aanzienlijke cumulatieve toename van de financiering voor verschillende soorten mobiele robots (zie illustratie). Deze robots worden ingezet voor bijvoorbeeld mobiel orderverzamelen, intralogistiek en material handling. De trend benadrukt het potentieel om verschillende soorten robots te automatiseren, waaronder ook langeafstands distributie en last-mile levering.

In 2023 hebben sommige toepassingen, zoals materiaaltransport met behulp van automatisch geleide voertuigen (AGV's), al een volwassen stadium bereikt, met een jaaromzet van miljarden dollars. Andere toepassingen, zoals drone-bezorging, zijn nog in opkomst. Deze zullen naar verwachting pas tegen het einde van dit decennium op grote schaal worden ingezet. Dit is het gevolg van wettelijke beperkingen en specifieke technologische uitdagingen. Ondanks de uiteenlopende acceptatieniveaus maakt elk segment een snelle groei door, met voorbeelden van technologiegiganten die startende bedrijven overnemen.

Technologieën

Het rapport van IDTechEx onderzoekt de belangrijkste typen robots die worden gebruikt in verschillende logistieke operaties. Hiertoe behoren automatisch geleide voertuigen (AGV's), autonome mobiele robots (AMR's), robots voor orderverzameling, mobiele manipulatoren en last-mile-bezorgrobots. Het onderzoek belicht recente technologische ontwikkelingen en commerciële transities, zoals hoe de eerste volledig autonome mobiele robot van Amazon, Proteus, naar verwachting de adoptie van AMR’s in magazijnen zal stimuleren.

IDTechEx analyseerde ook de componenten van verschillende mobiele robots. Het bureau biedt een analyse van opkomende technologieën die de groei van mobiele robots ondersteunen. Dat varieert van sensoren zoals Lidar, ultrasone sensoren en camera's tot software zoals computer vision, gelijktijdige lokalisatie en mapping (SLAM) en andere navigatie- en detectietechnologieën. IDTechEx interviewde een aantal spelers uit de sector, variërend van toonaangevende bedrijven tot middelgrote bedrijven en start-ups, om de proposities van hun technologieën te bespreken. Ook wil het bureau helpen hun pijnpunten aan te pakken, en met de meest actuele bedrijfsinformatie, zoals wettelijke goedkeuringen, financieringsstatus en de nieuwste vlaggenschipproducten.

Transities

Eén van de transities die IDTechEx signaleerde is die van AGV’s naar AMR’s. AGV's zijn in veel magazijnen op grote schaal toegepast. In tegenstelling tot AMR's zijn AGV's voor hun routering afhankelijk van infrastructuren zoals magneetbanden, QR-codes en markeringen. Dit zorgt voor een hoge navigatienauwkeurigheid, maar verhoogt het de totale kosten voor het opzetten van de infrastructuur en beperkt het de flexibiliteit van AGV's. Met de opkomende SLAM-technologie en steeds meer bedrijven die een flexibele bedrijfsvoering eisen, heeft IDTechEx gemerkt dat er steeds meer AMR's worden gebruikt in fabrieken en magazijnen.

Het rapport biedt ook marktvoorspellingen voor twintig jaar voor de toekomst van mobiele robotica in de logistieke sector, inclusief uitsplitsingen naar toepassingsgebied en productcategorieën. Volgens het onderzoek zal de jaarlijkse marktomvang van mobiele robots (exclusief vrachtwagens) ongeveer 150 miljard dollar bedragen, wat aanzienlijke kansen betekent voor leveranciers van componenten, robot-OEM's en eindgebruikers.

Wilt u het rapport aanschaffen, dan kost u dat € 6800 (elektronisch, tot vijf gebruikers) tot € 10.000 (elektronisch tot tien gebruikers plus 1 hard copy).

Ill.: IDTechEx