Breed scala aan industriële camera's

Tue Apr 16 2024

04 16

Breed scala aan industriële camera's

03/05/2023

Door Ad Spijkers

Het Deense JAI presenteert op Vision, Robotics & Motion zijn nieuwste industriële camera-oplossingen.


     

Op Vision, Robotics & Motion (7 en 8 juni in 's-Hertogenbosch) zal JAI zijn uitgebreide assortiment camera’s tonen. Het bedrijf uit Valby (Kopenhagen) levert digitale CCD/CMOS-cameratechnologie voor toepassingen in industriële machine vision, medische beeldvorming en beeldvorming buitenshuis. Ook levert het complete oplossingen voor verkeersbeeldvorming/voertuigherkenning in Intelligent Traffic Systems (ITS).

Compacte camera's

De onderneming heeft de Go-X serie compacte lichtgewicht camera’s (foto) uitgebreid met 36 nieuwe cameramodellen (kleur en zwart-wit), uitgerust met Pregius S vierde generatie CMOS-sensoren. In totaal worden 66 cameramodellen aangeboden, variërend van 2,3 megapixels tot 24,5 megapixels. Om een hoge framesnelheid te bereiken, vooral bij de grotere resoluties, zijn alle nieuwe Go-X modellen beschikbaar met 5GigE en CoaXPress interface en de standaard GigE-interface.

Dankzij pixels van 2,74 µm bieden de nieuwe modellen een goede lichtgevoeligheid. Zelfs de modellen met hoge resolutie (zoals de 24-megapixel camera's) hebben een compacte behuizing en sensorformaat en een kleine optische cirkel waardoor de camera's geschikt zijn met goedkopere C-mount lenzen.

Daarnaast introduceert JAI twee nieuwe functies om de modellen van de vierde generatie te versterken. Xscale is een functie in de camera die hoge flexibiliteit biedt voor het herschalen van pixelgroottes, inclusief een beeldcompressiefunctie waarmee de 1GigE-modellen hogere framerates behalen.

Line-scan en UV-camera's

De Sweep+ serie op prisma's gebaseerde line-scan camera's combineren beeldvorming van het zichtbaar lichtspectrum met kort infrarood licht (SWIR). Het nieuwe model (SW-4010Q-MCL) heeft een geïntegreerd prisma, dat het invallende licht verdeelt over vier afzonderlijke CMOS-sensoren. Dit maakt het mogelijk om gelijktijdig rode, groene en blauwe (RGB) zichtbare golfbanden én Short Wave InfraRed (SWIR ) in één enkele camera onder te brengen. De drie zichtbare sensoren, bieden een resolutie van 4096 pixels in een lijn, terwijl het SWIR-kanaal 1024 pixels in een lijn biedt.

Het nieuwe cameramodel uit de Go-serie (GO-8105M-5GE-UV) voorziet ontwerpers van vision systemen van ultraviolette beeldbewerking. De camera is gebaseerd op de 8,1 MP Pregius-sensor van de vierde generatie, een 2/3" Sony CMOS sensor via een GigE Vision-interface of via een afzonderlijke zespins connector

Foto: JAI