Robots bouwen betaalbare woningen

Sat Apr 27 2024

04 27

Robots bouwen betaalbare woningen

26/03/2024

Door Ad Spijkers

ABB Robotics werkt samen met de Londense tech start-up Auar om duurzame en betaalbare woningen te leveren.


     

De samenwerking is aangegaan om het gebruik van robotachtige microfabrieken te bevorderen om betaalbare, duurzame en energetisch zuinige houten huizen te bouwen. De transformatieve aanpak van Auar (afkorting voor Automated Architecture, spreek uit als 'our') om robotautomatisering in het bouwproces te integreren.

Auar is het geesteskind van twee architecten die al meer dan tien jaar werken aan robotica, automatisering, constructie en architectuur. Gedurende die tijd hebben ze vertrouwd op de steun van ABB Robotics om hun visie te verwezenlijken.

Aanpak

De bedrijven gaan tekorten aan vaardigheden aanpakken, de duurzaamheid stimuleren en de gezondheid en veiligheid verbeteren door robots in te zetten in een mondiaal netwerk van lokale microfabrieken. Deze microfabrieken zullen energiezuinige, betaalbare gebouwen bouwen van plaatstaal.

ABB is al nauw betrokken bij het helpen van bouwbedrijven bij het automatiseren van hun processen. De robots worden wereldwijd gebruikt in een reeks modulaire assemblage- en 3D-printbouwprojecten, maar ook in academische projecten waarin nieuwe manieren worden onderzocht om robotautomatisering in de bouw te integreren. De samenwerking met Auar volgt op de aankondiging dat ABB samenwerkt met het Duitse managementadviesbureau Porsche Consulting om innovatieve nieuwe praktijken in de productie van modulaire woningen te ontwikkelen.

De geautomatiseerde microfabrieksaanpak van Auar biedt een oplossing voor veel uitdagingen waarmee bouwbedrijven worden geconfronteerd. Denk aan problemen met de toeleveringsketen, de oplevering van projecten en tekorten aan kwaliteit en vaardigheden.

Conventionele gebouwen bestaan uit duizenden verschillende componenten die vanuit de hele wereld worden verzonden, waardoor het vrijwel onmogelijk is om de constructie te automatiseren. Het doel van Auar is om met één type materiaal en één type machine te werken om de toeleverketen dramatisch te vereenvoudigen.

Productieproces

Bij het productieproces wordt gebruik gemaakt van standaard houtplaten. Een robot snijdt de platen in componenten en assembleert ze tot eenheden die naar de bouwlocatie worden getransporteerd, waardoor binnen enkele weken complete woningen op maat kunnen worden gebouwd. Hoewel veel van de assemblagetaken geautomatiseerd zijn, ondersteunt de aanpak lokale werkgelegenheid door het gebruik van microfabrieken dichtbij bouwplaatsen te bevorderen, waar lokale aannemers en leveranciers de levering kunnen coördineren.

De microfabrieksaanpak is flexibel genoeg om te voldoen aan de eisen van elke markt. Elke faciliteit kan worden geschaald om de lokale behoeften te weerspiegelen, met de mogelijkheid om de productie op te voeren door modulaire robotcellen toe te voegen.

Robotisering

De toenemende mogelijkheden van robots, mogelijk gemaakt door vision en AI, in combinatie met hun snelheid, flexibiliteit en consistentie, maakt ze geschikt om te voldoen aan de groeiende behoefte aan betaalbare, hoogwaardige, duurzame huisvesting. Uit een marktonderzoek van ABB uit 2023 blijkt dat 95% van de bouwbedrijven duurzaamheid omschrijft als '(zeer) belangrijk' voor hun bedrijf beschouwt. 38% ziet robots als een manier om afval te verminderen. De samenwerking met Auar opent nieuwe mogelijkheden voor huizenbouwers om betaalbare duurzame woningen op schaal te leveren.

De maatschappij heeft behoefte aan meer betaalbare woningen maar wil tegelijkertijd de ecologische voetafdruk van gebouwen gedurende hun hele levensduur minimaliseren. Geautomatiseerde modulaire constructie biedt een kans om de manier waarop gebouwen worden gebouwd te heroverwegen. De samenwerkingen met Auar en Porsche Consulting is voor ABB een stap in de inspanningen om het gebruik van robotautomatisering in de bouwsector te versnellen.

Foto: ABB Robotics