Lasrobot is investering in de toekomst

Wed May 01 2024

05 01

Lasrobot is investering in de toekomst

10/07/2023

Door Ad Spijkers

Door de groeiende afzet in productielijnen investeerde Demto in een robotinstallatie van Yaskawa.


     

Demto in Raamsdonksveer verzorgt de ontwikkeling, productie en assemblage van onder meer hydraulische trilblokken, watervernevelaars voor een stofvrij omgeving, tapijtstrippers en volautomatische vloerenzaagmachines. Als machinebouwer verzorgt het bedrijf voor onder meer moederbedrijf Dehaco een aantal innovatieve productlijnen. Daartoe is onder meer een Yaskawa AR 2010 lasrobot met manipulator geïnstalleerd in de productieruimte van Demto.

Binnen het bedrijf zijn er verschillende afdeling die bij het realiseren van het eindproduct betrokken zijn. Behalve de afdeling voor het constructiewerk voor bijvoorbeeld frames is er ook een  (elektronische en mechanische) afbouwafdeling en een eigen (hand en CNC) verspaanafdeling. Door de groeiende afzet van de diverse productlijnen is automatisering belangrijk, zowel voor de betrokken medewerkers als voor de toekomstbestendigheid van het bedrijf.

Samenwerking

Demto wilde de robot inzetten voor eigen productie en niet voor werk van derden. Begin 2022 werd begonnen met het onderzoek naar een lasrobot of -cobot. Na een onderzoek naar cobot- en robotsystemen bij de verschillende lasrobot producenten werd een aantal offertes uitgebracht, onder andere door Yaskawa Benelux in Eindhoven. In overleg met deze robotfabrikant ontstond een concept wat helemaal in het straatje paste.

Door de groei van producten én productlijnen komt er steeds meer laswerk. Demto heeft de lasrobot nu een aantal maanden en zet hem steeds vaker in. Als nieuwe gebruiker heeft het bedrijf in Raamsdonksveer de tijd genomen om alles te leren en correct te laten werken zonder het gevoel van druk van het moeten produceren. Nu is het zover dat het met de robot de eerste halffabricaten kan maken. Doordat de lassers vanaf het begin van het proces erbij betrokken zijn geweest is de integratie vloeiend en op een geleidelijke manier verlopen.

Er zijn twee dagen training geweest bij de Yaskawa Academy in Eindhoven en de trainers zijn ook twee dagen op locatie bij Demto geweest. Er volgen nog twee trainingsdagen die in het teken zullen staan van het lassen van meerdere lagen.

Vervolg

Het bedrijf weet nog niet er meer robots bij gaan komen. De huidige robotinstallatie kan worden uitgebreid met een tweede rotatietafel of een slede. "Als je er eenmaal eentje hebt en je kunt er goed mee werken, dan is het ook makkelijker om een tweede robot te kopen. Dan heb je de ervaring en weet je waar je aan begint", aldus het bedrijf.

De lasrobot is op twee vlakken een uitkomst: het ondersteunt de lasser zelf en biedt bedrijfsmatig de continuïteit die ze zochten. Demto heeft zelf een lasdampafzuigkap ontworpen die speciaal gemaakt is voor gebruik van deze robot. De standaard beschikbare afzuigkap was niet praktisch en voldeed niet aan de wensen. Qua laswerk en hoe het bedrijf er al mee werkt, is precies zoals dat van tevoren is bedacht.

Foto: Yaskawa Benelux