Vlaams onderzoek samen in research park

Sun Apr 28 2024

04 28

Vlaams onderzoek samen in research park

19/03/2024

Door Ad Spijkers

Proeftuin voor decarbonisatie, robotica en medische technologie moet uitgroeien tot innovatiehub voor heel Vlaanderen.


     

De Vrije Universiteit Brussel (VUB), het Universitair Ziekenhuis Brussel (UZB) en Flanders Technology & Innovation (FTI) bundelen hun krachten om van Research Park Zellik in de Vlaamse Rand een toonaangevende innovatiehub te maken voor heel Vlaanderen. VUB en UZB bouwen er een innovatiecampus uit waar onderzoekers en bedrijven samenwerken aan maatschappelijk belangrijke oplossingen. Hiermee benadrukken de partners hun ambitie om samen in de Vlaamse Rand een proeftuin uit te bouwen voor onder meer decarbonisatie, robotica en medische spitstechnologie.

Research Park Zellik (aan de noordwestrand van Brussel) is nog in volle opbouw, maar de unieke digitale infrastructuur die ze zal huisvesten maakt haar nu al een ‘state-of-the-art’ innovatiecampus.

Research park

Het duurzame CO2-neutrale Nexus datacenter zal niet alleen de servers van VUB en UZB huisvesten, maar ook de eerstvolgende Vlaamse Supercomputer, een zogenaamde Tier-1 supercomputer. Onderzoekers en bedrijven in Vlaanderen krijgen hier de kans om op grote schaal complexe berekeningen uit te voeren en baanbrekend onderzoek te verrichten, innovatieve oplossingen te ontwikkelen en bij te dragen aan domeinen als energie en klimaat, gezondheid en platformtechnologieën.

FTI, een toekomstproject van de Vlaamse Regering, schaart zich achter de plannen van VUB en UZB om Research Park Zellik verder te doen uitgroeien tot een innovatiehub voor heel Vlaanderen. De gezamenlijke ambitie is om technologiebedrijven samen te brengen en de Vlaamse Rand op de kaart te zetten als innovatieve regio. De maatschappelijke hoofdzetel van FTI bevindt zich op het Research Park.

Door het doelgericht inzetten van technologie en innovatie wil Vlaanderen in 2030 het beste plekje van de wereld worden om te leven, te wonen, te werken en te ontspannen. FTI moet een beweging worden die ook de komende jaren technologie en innovatie blijft aanjagen om de vele uitdagingen in de samenleving aan te pakken en het leven van de Vlaming te verbeteren.”

Robotica

De Vlaamse Rand is van oudsher de bakermat van veel ondernemingszin en creativiteit. Het onderzoekscomplex in Zellik moet een nieuw visitekaartje worden voor Vlaanderen in het algemeen en de Vlaamse Rand in het bijzonder. Een verouderd bedrijventerrein krijgt hiermee een nieuwe invulling.

De VUB verricht onderzoeken in onder meer elektrische voertuigen, klimaattechnologie en robotica. Met de innovatiecampus in Zellik maakt de universiteit het voor Vlaamse en internationale technologiebedrijven mogelijk om met haar samen te werken. VUB brengt op het research park een aantal primeurs samen, waaronder de eerste roboticacluster in Vlaanderen. De faciliteiten worden ook opengesteld voor bedrijven en de andere universiteiten.

Foto: Vrije Universiteit Brussel