Snelle robot voor gevoelige omgevingen

Thu Mar 28 2024

03 28

Snelle robot voor gevoelige omgevingen

13/07/2022

Door Ad Spijkers

Met NSF H1 food grade smering en een hoogglans gelakt oppervlak is de nieuwste Comau robot veilig voor direct contact met elk type voedsel.


     

Comau introduceert de Racer-5 SE (sensitive environments), een snelle industriële robot die is ontworpen voor de speciale en gevoelige instellingen. De Italiaanse fabrikant heeft de robot ontwikkeld voor de farmaceutische, gezondheids-, cosmetica-, elektronica-, voedingsmiddelen- en drankenindustrie.

Met een beschermende water-, hitte- en vetbestendige coating beantwoordt de robuuste zesassige gelede robot aan de vraag naar IP67-certificering, ISO 5 Cleanroom-classificatie (ISO 14644-1), bescherming tegen chemische middelen en de noodzaak om het risico op besmetting te verkleinen. De robot heeft NSF H1 food grade smering. Andere voordelen van de speciale robot zijn onder meer een lager risico voor de operator bij het werken met potentieel schadelijke chemicaliën en stoffen en een hogere productiviteit, traceerbaarheid en kwaliteit.

Snel en nauwkeurig

Racer-5 SE komt tegemoet aan de specifieke behoefte aan snelheid, nauwkeurigheid en herhaalbaarheid in cleanrooms en andere gevoelige omgevingen. De robot is het resultaat van een intensief ontwerpproces op basis van studie van vormen en aandacht voor detail. Hij heeft compacte afmetingen, een laadvermogen van 5 kg, een maximaal bereik van 809 mm en een hoogglanzende, robuuste, elementbestendige behuizing

De Racer-5 SE kan worden gemonteerd op een tafelblad, schuin geplaatst of aan een wand of plafond. Hierdoor zijn het eenvoudig toepassingen met strenge eisen te automatiseren, zoals de behandeling van geneesmiddelen in steriele vulkamers of de cleanroom-assemblage van micro-elektronica. Bovendien is Racer-5 SE geschikt voor de voedingsmiddelen- en drankenindustrie: het wit geverfde oppervlak is goedgekeurd voor direct contact met alle soorten voedsel (Reg Eu 1935/2004, Reg Eu 10 /2011 en Reg Eu 1895 /2005). De IP67-classificatie beschermt het inwendige tegen peroxide, chloor, alcohol en andere agressieve reinigingsmiddelen.

De Racer-5 SE is voorzien roestvrijstalen schroeven en deksels en kan zo vaak als nodig gemakkelijk worden gereinigd en ontsmet. Dit helpt de productkwaliteit te verbeteren en vermindert de kans op menselijke fouten of besmetting. Het is ook een van de snelste robots in zijn soort. Omdat de elektrische en luchtconnectoren en fittingen zich buiten de productiezone bevinden, is de robot wendbaarder terwijl het risico op schade wordt geminimaliseerd.

Made in Italy

De Racer-5 SE combineert efficiëntie en kwaliteit met de functies en functionaliteit die nodig zijn voor een effectieve toepassing in gevoelige omgevingen. Comau verwacht dat de adoptie van robotica in gevoelige omgevingen de komende jaren aanzienlijk zal groeien. Dit wordt grotendeels gedreven door toenemende automatisering in snelgroeiende industrieën

De robot wordt volledig gemaakt in Turijn (Italië). De Racer-5 SE heeft een stijve constructie om hogere precisie en herhaalbaarheid te garanderen. Hij is leverbaar in twee verschillende configuraties met een laadvermogen van 5 kg, met een bereik van 630 mm en 809 mm.

Foto: Comau