Door AI gestuurde orderverzamelcobot

Sun Apr 28 2024

04 28

Door AI gestuurde orderverzamelcobot

30/10/2023

Door Ad Spijkers

De nieuwe cobotverzameloplossing van Mecalux kan de orderafhandeling in magazijnen en logistieke centra verbeteren.


     

De onderneming uit Barcelona (met vestiging in Amsterdam) heeft een technologische oplossing onthuld om het orderverzamelen te optimaliseren. De oplossing omvat Simatic Robot Pick kunstmatige intelligentie technologie van Siemens en vision-software die deep learning algoritmen gebruikt om het picken in magazijnen te stroomlijnen. Met AI geïntegreerd in de Simatic S7-1500 PLC voert cobot het orderverzamelen uit met volledige autonomie en maximale nauwkeurigheid.

Orderverzameling

Dit nieuwe cobotverzamelsysteem is het resultaat van samenwerking tussen Mecalux en Siemens en hun kennis van en ervaring op het gebied van industriële automatiseringstechnologieën. De twee bedrijven werken al lang samen bij het implementeren van technologische oplossingen die reageren op de uitdagingen waarmee de logistieke sector wordt geconfronteerd.

Mecalux heeft twee collaboratieve picking-oplossingen gelanceerd: een cobot die geprogrammeerd is om de werkruimte veilig te delen met operators en een geautomatiseerd systeem dat autonoom werkt in krachtige pickstations. De picking-oplossing is ontworpen om 24/7 te werken en tot duizend picks per uur uit te voeren. De cobots kunnen een breed scala aan artikelen verwerken, waardoor de technologie geschikt is voor bedrijven uit alle sectoren die de orderverwerking willen optimaliseren. Dankzij het technologiepartnerschap met Siemens kon de Spaanse onderneming een flexibele, veilige en gebruiksvriendelijke robotoplossing creëren die kan worden aangepast aan de specifieke behoeften van de klant.

Werking

Een camera boven de pickbox van de cobot maakt een 3D-beeld van de goederen om de bestellingen klaar te maken. Het AI-algoritme is vooraf getraind met miljoenen items om kant-en-klare prestaties te bieden. Het is in staat om binnen milliseconden beslissingen te nemen over robuuste, botsingsvrije pickposities voor volledig willekeurig gepresenteerde producten. Een van de belangrijkste aspecten van de oplossing is dat het niet vooraf het 3D-model van het betreffende item hoeft te kennen.

Het algoritme voor kunstmatige intelligentie fungeert als het brein en maakt het slimme orderverzamelproces mogelijk. Nadat het artikel is geselecteerd, deponeert de cobot het met hoge precisie in de pickbox, waardoor de beschikbare ruimte optimaal wordt benut. Mecalux heeft een algoritme bedacht dat ervoor zorgt dat de cobot de goederen op de juiste plek plaatst.

Aangestuurd door de magazijnbeheersoftware van Mecalux (Easy WMS) kan de collaboratieve picking-oplossing het grijpsysteem automatisch veranderen, afhankelijk van het type goederen dat moet worden verwerkt. Bij ontvangst van een nieuwe doos identificeren het visionsysteem en het AI-algoritme van Siemens de artikelen die erin zitten en bepalen de meest geschikte manier om elk product te kiezen. Het algoritme wordt uitgevoerd met behulp van een Siemens S7-1500 PLC, die samen met het TM-MFP (Technology Module-Multifunctional Platform) AI-technologie kan uitvoeren. Dit wordt bereikt met inachtneming van de cyber security normen en door gebruik te maken van de Scalance X-familie van intelligente switches.

Foto: Mecalux