"Vergroot concurrentiekracht met robotica"

Sun Apr 28 2024

04 28

"Vergroot concurrentiekracht met robotica"

04/07/2023

Door Ad Spijkers

Met de strategienota 'Robotica en automatisering 2028' ondersteunt de VDMA de innovatiedoelstellingen van de Duitse Bondskanselier voor de toekomst.


     

"Robotica en automatisering is een sleuteltechnologie om wereldwijd concurrerend te blijven en transformatietaken te beheersen", zegt Patrick Schwarzkopf, managing director van het Fachverband Robotik + Automation binnen de Duitse brancheorganisatie VDMA. "Economieën, vooral in Azië en Noord-Amerika, bouwen doelbewust wereldwijde technologieleiders op en zijn verwikkeld in een internationale race om marktaandeel.

Deze landen versterken hun kampioenen op het gebied van robotica door middel van staatssubsidies, durfkapitaal en industrieel beleid. Onlangs heeft China de VS ingehaald in robotdichtheid en zal Duitsland dit jaar waarschijnlijk worden ingehaald wat betreft de mate van automatisering in de maakindustrie. Duitsland moet nu een ambitieuze strategie implementeren om aan de top van de wereld te blijven."

Strategienota

Robotica en automatisering worden enorm versneld als sleuteltechnologieën voor ons concurrentievermogen. Het Fachverband  Robotica + Automatisering heeft zich hiervoor de volgende doelen gesteld:

  • Als technologieleider voor industriële robots zullen de Duitse robotica en automatisering tot 2028 sneller groeien dan de vergelijkbare wereldmarkt.
  • Duitsland moet tegen 2028 de technologieleider worden op het gebied van professionele servicerobotica en dit met succes opschalen naar de Europese en internationale markt, bijvoorbeeld in laboratoriumautomatisering, transport en logistiek of in de hotelindustrie.

De VDMA doet zeven aanbevelingen voor actie, die zich richten op het versnellen van innovatie, het stimuleren van talent en maatregelen op het gebied van het industriebeleid. Voorbeelden zijn:

  1. Vorm consortia om innovatieve robotica- en automatiseringstoepassingen met succes op de markt te brengen, bijvoorbeeld de productie van brandstofcellen.
  2. Eenvoudige data-integratie voor de maakindustrie via een schaalbaar data-ecosysteem (Manufacturing-X) om AI-potentieel sneller te ontsluiten.
  3. Door succesvolle toepassing en schaalvergroting in middelgrote bedrijven wordt baanbrekend onderzoek versterkt en wordt gestreefd naar technologisch marktleiderschap. De onderzoeksgebieden robotveiligheid, mens-robot-samenwerking en kunstmatige intelligentie (AI) worden uitgebreid.
  4. Verdubbeling van het aantal plaatsen in robotica en automatisering op universiteiten.
  5. Verplichte introductie van een schoolvak techniek.
  6. Investeringsprikkels voor gebruikers van robotica en automatisering.
  7. Gunstiger financieringsvoorwaarden en betere toegang tot durfkapitaal voor leveranciers van robotica en automatisering.

Conclusie

"Duitsland en Europa worden blootgesteld aan agressieve wereldwijde concurrentie. Met name de industriële beleidsinterventies van vooraanstaande concurrerende landen leiden tot aanzienlijke nadelen die de veerkracht van de binnenlandse productiecapaciteit in gevaar brengen", zegt Frank Konrad, voorzitter van het Fachverband Robotik + Automation.

De schaalvergroting van toekomstige technologieën zoals brandstofcellen/elektrolysers, fotovoltaïsche cellen of warmtepompen vereist consistente industriële, financiële en fiscale beleidsreacties op wereldwijde locatieconcurrentie. "We moeten nu handelen, anders komt er geen productie van deze toekomstige technologieën in Duitsland."

Foto: Automatica, Messe München GmbH