Robotsystemen voor slijpen en stralen

Sun Apr 28 2024

04 28

Robotsystemen voor slijpen en stralen

08/08/2023

Door Ad Spijkers

Tijdens Schweissen & Schneiden presenteert Teqram noviteiten op het bewerken en verwerken van plaatwerkdelen.


     

De vakbeurs Schweissen & Schneiden wordt gehouden van 11 tot en met 15 september op het complex van Messe Essen. Teqram uit Zwolle toont daar een aantal noviteiten op het gebied van automatisch slijpen en stralen van plaatwerkdelen en het omdraaien van zware platen of onderdelen.

Slijprobot

Met de vernieuwde EasyGrinder slijp- en ontbraamrobot worden plasma- en autogeen gesneden plaatwerkproducten tot 200 kg volledig onbemand en automatisch nabewerkt. Deze onderscheidende robot-oplossing zorgt voor een lagere kostprijs en een verbetering van de arbeidsomstandigheden. De vernieuwde robot kan uitgebreid worden met het EasyTransfer handlingsysteem waarmee producten tot 750 kg kunnen worden bewerkt. Door de uitbreiding van het aantal palletposities wordt tevens de autonomie vergroot.

Ook is de EasyFlipper bewerkingstafel nu voorzien van ingebouwde magneten zodat ook kleinere en lichtere onderdelen kunnen worden bewerkt. Omdat de onderdelen beter worden vastgehouden, kunnen de bewerkingssnelheden en -krachten verder worden verhoogd.

Voor de EasyGrinder zijn nieuwe bewerkingsrecepten ontwikkeld waarmee de snijkanten beter geslepen kunnen worden. De smeltrand, oxidehuid, aansnijdpunten en oneffenheden kunnen volledig worden weggeslepen voor een perfecte afwerking van de snijkanten. Ook kan nu een lamellenborstel worden ingezet voor het afbramen en kanten breken van boorgaten.

Straalrobot

Met de EasyShotblast (foto) biedt Teqram een oplossing voor het automatisch stralen van plasma- en autogeen-snijdelen tot 200 kg, optioneel tot 500 kg. Sinds de introductie in oktober 2022 zijn samen met Rump en Rösler meerdere systemen aan eindgebruikers geleverd. In een straalcabine worden zowel de smalle zijkanten als de gehele onderkant van een plaatwerkproduct perfect afgewerkt. Daarbij is het energieverbruik tot 25% lager dan in een doorvoerstraalmachine en de kortere cyclustijd

Voor het tweezijdig bewerken kan het automatisch omdraaien worden geïntegreerd. Met de vernieuwde EasyShotBlast kunnen ook extra bewerkingsstappen zoals het ontslakken, ontbramen of verwijderen van aansnijdpunten geïntegreerd worden. Zo kunnen snijdelen in één stap volledig bewerkt worden.

Veilig omdraaien

De EasyFlipper is ontwikkeld om zware onderdelen of platen tot 750 kg in minder dan 10 s om te draaien. De EasyFlipper heeft een redesign ondergaan waarbij de configuratiemogelijkheden verder uitgebreid zijn. Er is nu een hydraulische variant beschikbaar met een laadvermogen van 2000 kg, die in minder dan 40 s platen of onderdelen tot maximaal 200 mm dik kan omdraaien. Ook de pneumatische EasyFlipper kan uitgerust worden met de aangepaste tafels voor plaatdiktes tot 200 mm.

Het koppelen/ontkoppelen van meerdere EasyFlippers is vereenvoudigd. Zo kan sneller geschakeld worden tussen een dubbele EasyFlipper voor onderdelen tot 7 m x 1,8 m of twee enkele EasyFlippers die voor verschillende toepassingen kunnen worden ingezet.

Vision Guided Robotics

Teqram ontwikkelt en levert autonome robotsystemen voor het beladen en ontladen van ontbraam-, richt- en straalmachines en voor het ontslakken, slijpen en ontbramen van plaatwerkdelen. De systemen werken autonoom, zonder programmeren of inleren. De operator plaatst de pallets met onderdelen in het werkgebied van de robot en druk op Start.

Pallets, stapels en snijdelen worden automatisch herkend door het EasyEye 3D vision-systeem in combinatie met een op kunstmatige intelligentie-gebaseerde besturing. Het selecteren, positioneren en wisselen van de grijpers om verschillende producten op te pakken en te plaatsen gaat volledig automatisch, zonder te programmeren. Op basis van een gekozen recept worden de producten geheel onbemand bewerkt. Omdat het tijdrovende programmeren en inleren komen te vervallen, kunnen met de EasyRobotics systemen enkelstuks of kleine series rendabel geautomatiseerd worden.

Foto: Teqram