Snellere en veiliger analyses met cobot

Mon Aug 08 2022

08 08

Snellere en veiliger analyses met cobot

04/06/2021

Door Lilian Vermeer

Copan, een fabrikant van automatiseringsoplossingen voor microbiologie laboratoria, wilde sneller, betrouwbaarder en veiliger monsters analyseren. De oplossing was de YuMi-robot te integreren in hun WASP-systeem.


     

In 2008 ontwikkelde het bedrijf COPAN, het WASP® systeem dat verschillende stadia van de verwerking van bacteriologische monsters automatiseert. "Tijd is een belangrijke factor in de microbiologie,” aldus Mario Savarese, CEO van Copan WASP. “De mogelijkheid om analyseresultaten in kortere tijd te verkrijgen door automatisering, stelt ons in staat om sneller voor de patiënt te handelen.” Niet alleen tijd is een uitdagende factor maar ook elk laboratorium is weer anders en heeft zijn eigen specifieke wensen. Het is dus belangrijk om een flexibele, modulaire oplossing te bieden voor laboratoria die kan worden afgestemd op specifieke eisen, wat die ook mogen zijn.

Flexibele robot

Copan gebruikt al vele jaren robotica maar zocht nu naar een kleine, flexibele, collaboratieve assistent die in staat is menselijke bewegingen perfect na te bootsen. Het doel was om de wachttijden te verkorten, betrouwbare resultaten te leveren en de veiligheid van laboranten te verbeteren. Die veiligheid zou verbeterd kunnen worden door het risico te verkleinen dat laboranten in contact komen met gevaarlijke stoffen, zoals monsters met SARS-CoV-2.

Menselijke taken

De oplossing kwam in de vorm van YuMi (ABB), een kleine robot met een hoge mate van aanpassingsvermogen. Deze werd geïmplementeerd binnen het WASP® ecosysteem. Zijn precisie-armen bootsen menselijke taken perfect na, waardoor diverse routineprocessen in het laboratorium kunnen worden gestandaardiseerd en geautomatiseerd. Door de gestandaardiseerde bewegingen is een hoger nauwkeurigheidsniveau te bereiken en worden minder fouten gemaakt. Ook zijn analysegegevens van verschillende laboratoria beter te vergelijken, wanneer de monsters allemaal op dezelfde manier worden behandeld. Dit precisieniveau zou onbereikbaar zijn zonder de hulp van een geavanceerde collaboratieve robot zoals YuMi. Bovendien komen de laboranten niet in aanraking met de microbiologische monsters wat natuurlijk een stuk veiliger is.

Door de COVID-19 pandemie stonden laboratoria voor ongekende uitdagingen: de analyse van monsters moest steeds sneller en non-stop doorgaan.
"Automatisering is hierbij cruciaal, zowel omdat het mogelijk is om in het laboratorium continue monsters te verwerken, als dat de gezondheid van de laboranten wordt beschermd,” aldus Savares.

Bekijk de robot: https://www.youtube.com/watch?v=mMvmD5IqsIo