Zes op de tien Belgen kopen regelmatig tweedehands artikelen

Tue Apr 23 2024

04 23

Zes op de tien Belgen kopen regelmatig tweedehands artikelen

01/07/2021

Door Yves De Groote

Uit een onderzoek van Veepee onder Europese consumenten blijkt dat 59% van de Belgen regelmatig tweedehands aankopen doen, waarmee ze boven het Europese gemiddelde (40%) uitkomen.


     

De e-commercespeler Veepee (www.veepee.nl/) publiceerde onlangs de resultaten van een enquête over de tweedehandsaankopen van de Europeanen. De studie, uitgevoerd in september 2021, omvat de antwoorden van meer dan 6.000 mensen in heel Europa (België, Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland, Nederland en Zwitserland).

Tweedehandskleding is populair

Bijna een op de twee respondenten doet regelmatig een tweedehandsaankoop. In België is dit cijfer 59%,  en daarmee hoger dan het Europese gemiddelde van 40%. In Noord-Europa wordt meer tweedehands gekocht dan in Zuid-Europa (43% in Nederland versus 29% in Spanje).

Een eerste conclusie uit de enquête is dat Belgen bij voorkeur tweedehandskledij kopen. Voor ons land zijn naast kleding (69%) de populairste categorieën: meubels en decoratie (56%), accessoires (47%), luxeproducten zoals designertassen of sieraden (21%), hightech producten (19%) en schoenen (16%). In Nederland zijn meubels en decoratie de populairste tweedehands aankopen (68%), gevolgd door kleding (64%) en accessoires (35%). Zowel in België als in de rest van Europa wordt om economische (75%) en ecologische (59%) redenen tweedehands gewinkeld.

Online in plaats van in de winkel

Een andere interessante bevinding van het onderzoek is dat meer dan driekwart van de tweedehands shoppers winkelt via gespecialiseerde apps en platforms. Het is duidelijk dat er nog maar weinig Belgen naar een tweedehandswinkel gaan.

In heel Europa hebben tweedehandsliefhebbers een voorkeur voor gespecialiseerde sites zoals Vinted of Vestiaire Collective (78%) en marktplaatsen (48%), zowel voor de aan- als verkoop van tweedehandsartikelen. Slechts 32% van de tweedehandsshoppers gaat nog naar een echte winkel.

De populariteit van sites voor tweedehandsartikelen verschilt tussen Vlaanderen en Wallonië:

• Vlaanderen: Vinted (58% van de shoppers), 2dehands.be (47%), Facebook Marketplace (36%) en Ebay (20%) zijn de meest bezochte online sites.

• Wallonië: 2ememain.be (59%) gaat aan kop, gevolgd door Facebook Marketplace (36%), Vinted (35%) en Zalando (19%).

Terloops moet ook worden opgemerkt dat zowel in Europa als in België de meerderheid (66%) van de ondervraagde leden zowel kopers als verkopers zijn, waarbij 30% alleen kopers zijn en 3% uitsluitend verkopers.

 De "Eco-friendly" trend wordt bevestigd

Tot slot blijkt uit het onderzoek ook dat eco-verantwoordelijkheid deel uitmaakt van gewoontes. In België kan een grote meerderheid (81%) zich niet voorstellen dat bepaalde ecologische keuzes zoals recycleren of het kiezen voor ecologische verpakkingen worden opgegeven. Respectievelijk 59% en 45% van de respondenten controleert systematisch of een product op een ecologische manier wordt vervaardigd. Een grote meerderheid van de respondenten (70% in Europa, 55% in België) vindt het essentieel dat merken zich engageren voor een milieuverantwoorde aanpak.