Kunnen drones vogels van velden verjagen?

Mon Dec 23 2024

12 23

Kunnen drones vogels van velden verjagen?

06/06/2022

Door Ad Spijkers

Bepaalde vogels maken zich nuttig door het eten van insecten en muizen. Maar in de land- en tuinbouw wil je ze niet in de buurt hebben omdat ze gewassen aanvreten.


     

In de toekomst kunnen camera's vogels zien die zich voeden met druiven in een wijngaard. Ze kunnen vervolgens drones lanceren om de vogels te verdrijven, zonder een mens in de buurt. Een onderzoeksteam van de Washington State University in Prosser (300 km zuidoostelijk van Seattle) heeft een dergelijk systeem ontwikkeld.

Het is ontworpen om 24 uur per dag geautomatiseerde drones beschikbaar te hebben die patrouilleren om vogels af te schrikken. Bijvoorbeeld spreeuwen of kraaien kunnen telers miljoenen per jaar kosten door opgegeten fruit. Telers hebben echter geen goed hulpmiddel waarop ze kunnen vertrouwen om vogels tegen een betaalbare prijs af te schrikken.

Testen

Voor het onderzoek voerde het team twee afzonderlijke tests uit: het detecteren van vogels en het automatisch inzetten van drones. In een paar jaar tijd ontwikkelde het team een camerasysteem en algoritme dat vogels zou vinden en tellen terwijl ze in en uit velden vlogen. Het team heeft kleine drones op maat gemaakt en ingezet voor vliegtesten op kleine percelen met gesimuleerde vogels.

Technologisch lijkt het systeem op systemen voor het bezorgen van pakketten met drones. Maar het zal nog enkele jaren duren voordat deze specifieke technologie commercieel beschikbaar zal zijn voor telers. Er zijn nog verschillende hindernissen, waaronder ervoor zorgen dat het op grote schaal werkt, het voldoen aan de drone-regelgeving en het blijvend afschrikken van vogels, zelfs als drones vaak rondvliegen.

Blijvend effect

Vogels zijn slimme dieren. Ze vinden vaak manieren om afschrikmiddelen te omzeilen. Maar de onderzoekers willen geen systeem dat maar een paar maanden of jaren meegaat voordat ze vogels  niet meer afschrikken. Vooralsnog worden de vogels afgeschrikt door de beweging en het zoemende geluid van drones. Maar er kunnen noodkreten of geluiden van roofvogel worden toegevoegd.

Bouwers zouden zelfs speciale drones voor de klus kunnen ontwerpen. Ze zouden drones eruit kunnen laten zien als roofdieren of reflecterende propellers hebben die echt glimmen. Al deze hulpmiddelen zouden vogels waarschijnlijk weghouden van wijngaarden en velden. Maar de ontwikkelaars moeten dat over meerdere jaren onderzoeken om zeker te zijn.

Historie en toekomst

Het automatiseringsonderzoek is het derde in een reeks van drie onderzoeken naar drones en vogelplagen. De eerste toonde aan dat handmatig bediende drones, die willekeurige vluchten uitvoeren, met succes vogels verdrijven en weghouden van wijngaarden. Ze ontdekten dat drones het aantal vogels met een factor vier verminderden. Het tweede project toonde de impact die het verdrijven van de vogels kan hebben op de gewasopbrengst. Velden waar onderzoekers handmatig vogels verdreven, hadden ongeveer 50% minder beschadigd fruit.

De onderzoekers willen telers, technologiebedrijven en andere belanghebbenden enthousiasmeren om de volgende stappen te zetten om te werken aan een commercieel verkrijgbaar geautomatiseerd drone-systeem. Dat heeft tijd nodig, maar de resultaten tot nu toe zijn bemoedigend. De onderzoekers kijken willen graag meer werk aan dit project doen.

Foto: WSU Agricultural Automation and Robotics Lab